Europa Cup nieuw avontuur voor heren SCHC

SCHC vliegt vandaag naar de Turkse badplaats Alanya. Niet voor een winterstage in voorbereiding op het vervolg van de Hoofdklasse, maar voor de Europa Cup Zaal voor B-landen. Aan de Turkse Rivièra gaat de ploeg van coach Marieke Dijkstra dit weekend proberen promotie af te dwingen naar het hoogste niveau van het EK voor clubteams.

‘Het is een mooi toernooi waar we als team heel erg naar toeleven’, zegt Dijkstra. ‘We hebben er veel zin in. Voor de meesten is het een nieuw avontuur, want het is voor bijna iedereen de eerste keer dat ze een Europa Cup spelen.’

Ervaring

Van de selectie van twaalf spelers waarover Dijkstra komend weekend kan beschikken, hebben alleen keeper Matthijs Odekerken en Max Sweering internationale zaalervaring. Het tweetal speelde twee jaar geleden ook al in Alanya, toen met Oranje op het EK voor B-landen. Sweering heeft daarnaast ook ervaring in de Europa Cup. Met Amsterdam speelde de Oranje-international al drie Europese clubtoernooien.

Jelmer Uildriks (SCHC) in actie tijdens het duel met Venlo in de Hoofdklasse Zaal. Foto: Koen Suyk

Afgelopen zondag had SCHC nacompetitie moeten spelen om zich als uittredend landskampioen te handhaven in de Hoofdklasse Zaal. De wedstrijden in het Topsportcentrum Rotterdam werden echter door de KNHB afgelast vanwege de storm.

De nacompetitie had met drie mini-finales een hele goede voorbereiding kunnen zijn op de Europa Cup SCHC-coach Marieke Dijkstra over de afgelasting van de nacompetitie

‘De nacompetitie had met drie mini-finales een hele goede voorbereiding kunnen zijn op de Europa Cup’, blikt Dijkstra terug op de afgelasting. Het is op dit moment nog niet duidelijk of SCHC zich op een latere datum alsnog via de nacompetitie moet zien te handhaven. De bond beraadt zich nog op een oplossing.

‘Het is lastig’, gaat Dijkstra verder. ‘Je kan besluiten dat de nummers vijf in de Hoofdklasse blijven, maar dan wordt de andere teams in de nacompetitie de kans ontnomen om te promoveren. Mijn voorstel zou zijn om grotere poules te maken en een volwaardige competitie na te streven, maar de beslissing is uiteindelijk aan de bond.’

Tweede niveau

SCHC, dat zaterdag de landstitel in de zaal moest afstaan aan Amsterdam, hoopte vorig seizoen na het winnen van het landskampioenschap op het hoogste Europese zaalniveau uit te kunnen komen. Echter, Amsterdam degradeerde op het EK voor clubteams waardoor SCHC dit weekend in Alanya op het tweede plan actief is.

De Amsterdammers eindigden in Wenen in de poulefase als derde achter UHC Hamburg en de latere Europees kampioen Partille om vervolgens in de degradatiepoule een stapje terug te doen na een fataal gelijkspel tussen Racing Club de Bruxelles en Rotweiss Wettingen.

SCHC-coach Marieke Dijkstra spreekt haar ploeg toe tijdens het duel met Venlo in de Hoofdklasse Zaal. Foto: Koen Suyk

Tegenstanders in Alanya

In het Turkse Alanya is SCHC ingedeeld in een poule met het Engelse East Grinstead, Hockey Klub Zelina uit Kroatië en het Ierse Three Rock Rovers. De ploeg begint vrijdag het toernooi om 08.45 uur met een duel tegen de Kroatische kampioen.

‘Het is lastig om te zeggen hoe wij ons verhouden tot de rest. Ik ken de tegenstanders ook niet. We struinen internet af naar beelden en ik hoop van onze eerste tegenstander nog een training te kunnen zien’, zegt Dijkstra.

Eigen plan

‘We trekken ons eigen plan’, gaat Dijkstra verder. ‘Ik weet hoe goed we kunnen zijn. Als we op de eerste dag in de eerste wedstrijd meteen punten pakken, kunnen we in het toernooi groeien en met de bovenste vier meedoen.’

Is SCHC dé favoriet om te promoveren naar de A-poule? ‘Zo zie ik dat niet. Er zijn meerdere kanshebbers. Voor mij is het toernooi geslaagd als wij goed zaalhockey laten zien, dat het aanvallend en verdedigend klopt. We hopen de lijn die we tijdens de goede duels in de competitie hebben laten zien, kunnen doorzetten. Pas na het toernooi kan je zeggen of het eindresultaat goed is of niet.’


3 Reacties

 1. Derrick Bijker

  “Voor mij is het toernooi geslaagd als wij goed zaalhockey laten zien, dat het aanvallend en verdedigend klopt”. Dat zeg ik ook altijd als meisjes C5 op zatermiddag in een oude, tochtige hal tegen de meisjes uit een dorp verderop spelen. Je gaat toch gewoon naar Turkije om die B-poule te winnen?

  1. hw

   En hoe gaat het dan als je dat gezegd hebt?

 2. Derrick Bijker

  Net als vroeger bij jou.....de doelpunten vliegen er in!


Wat vind jij? Praat mee...