Top 5: De grootste veranderingen van 2019

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. In de laatste twee weken van 2019 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Deze keer kijken we naar de vijf grootste veranderingen van 2019.

1. Spelen in vier kwarten

De grootste verandering van 2019 is zonder twijfel het spelen van vier kwarten. Alle nationale hockeywedstrijden voor junioren en senioren worden vanaf dit seizoen in vier kwarten gespeeld. De bond volgt met die wijziging de internationale spelregels van de FIH.

Een verandering waar op voorhand niet iedereen blij mee was. Het al strakke wedstrijdschema bij veel clubs moest nog strakker. Wedstrijden begonnen nog vroeger of nog later. Bovendien werd het nut van extra rustmomenten vooral in de breedte niet als nodig ervaren.

Maar complimenten voor de flexibiliteit van de verenigingen en hockeyers: al ging het hier en daar met frisse tegenzin, de vier kwarten zijn inmiddels bijna overal ingeburgerd en worden hier en zelfs al voorzichtig gewaardeerd.

  • De invoering van vier kwarten is een goede verandering

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Veranderingen 2019: Vier kwarten



    Ophalen van gegevens

2. Eindelijk werden de dames van Amsterdam weer eens landskampioen

Het seizoen 2018/2019 was voor Amsterdam het seizoen van nooit opgeven, van de grote rehabilitatie, van de zoete revanche, van het vernederen van Den Bosch, van het winnen van de twintigste landstitel. Het was het jaar waarin het ensemble van coach Rick Mathijssen keer op keer liet zien dat in sport niets onmogelijk is. Vrouwenhockey was tot dit seizoen lang dat spel van 11 tegen 11 waar de Bossche Bazen na afloop altijd met de trofee in de hand stonden.

Vier (!) keer achter elkaar winnen van Den Bosch. Drie keer scoren in krap een half uur tegen de Duitse angstgegner UHC Hamburg, die in de kwartfinale van de EHCC met 2-0 voor stond. Afscheid nemen van routiniers Jacky Schoenaker, Julia Müller en Anouk Lambers, maar toch kampioen worden. Den Bosch na vijf landstitels op rij niet alleen onttronen, maar in de finale zelfs compleet wegspelen. Het kon natuurlijk niet. Toch deed Amsterdam het.

Inmiddels is Den Bosch weer koploper van seizoen 2019/2020. Ongeslagen koploper zelfs, met drie gelijke spelen en elf gewonnen wedstrijden. Landskampioen Amsterdam staat op een derde plek, met vier punten minder dan de koploper. Gaat het Amsterdam dit seizoen weer lukken?

  • Amsterdam kan de landstitel komend seizoen prolongeren

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Veranderingen 2019: Landskampioen Amsterdam



    Ophalen van gegevens

Den Bosch – Den Bosch – Amsterdam Dames, Finale Playoffs Landskampioenschap, Livera Hoofdklasse Hockey Dames, Seizoen 2018-2019, 25-05-2019, Den Bosch – Amsterdam 0-2, Charlotte Vega (Adam)
(c) Willem Vernes Fotografie

3. Geen vliegende keeper meer op het veld en in de zaal

De vliegende keeper is verdwenen uit het veldhockey. Teams kunnen kiezen uit twee opties: of tien veldspelers plus een keeper met volledige uitrusting of elf veldspelers. Net als op het veld is ook dit zaalseizoen de vliegende keeper verdwenen. Een team speelt met vijf spelers en een volledig uitgeruste keeper of met zes spelers. Als er gekozen wordt om te spelen met zes veldspelers, is er niemand die de rechten heeft van de keeper.

Een – vooral in de zaal – ingrijpende verandering, maar wel een waar voor de veiligheid gekozen wordt. Geen kamikaze acties meer, om toch voor de winst te gaan. Een terecht besluit, maar nog een kleine kanttekening. Om daadwerkelijk voor de veiligheid te gaan, zou er dan niet – net als bij een strafbal – ook bij een strafcorner de keeper moeten worden terug gewisseld?

  • Het verdwijnen van de vliegende keeper is een goede verandering

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Veranderingen 2019: Geen vliegend keeper meer



    Ophalen van gegevens

De ontlading bij hdm-keeper Joey Fontaine na de gestopte strafbal van Timmo Kranstauber. Foto: Willem Vernes

4. De FIH Pro League

2019 is het jaar van de eerste editie van de FIH Pro League, de nieuwe landencompetitie die in de plaats is gekomen van de Champions Trophy en de Hockey World League. 19 januari speelde gastland Spanje tegen de verse wereldkampioen België en die aftrap van de Pro League bleek succesvol. In een heerlijk duel met veel toeschouwers kwam Spanje tien seconden voor tijd op 2-2, waarna het de shoot-outs beter nam.

Op 27 januari speelden zowel de Oranje Heren als de Oranje Dames hun eerste duel, aan de andere kant van de wereld tegen Nieuw-Zeeland. Door een overwinning via een bloedstollende shootout-serie op Australië wonnen de Oranje Dames de eerste editie van FIH Pro League in een volgepakt en bloedheet Wagener Stadion. De Oranje Heren werden tijdens de Grand Final derde.

Zonder slag of stoot kwam de eerste editie van de Pro League niet tot stand. Bij de mannen werd Pakistan geschorst en veel spelers mopperden over de enorme belasting die het vele reizen met zich meebracht. Positief waren de volle tribunes in de meeste landen, waaronder Nederland.

In 2020 start de tweede editie van de Pro League met een gewijzigde opzet, waarbij het reizen met de helft is verminderd. Een goede beslissing. We verwachten over de hele wereld weer veel toeschouwers, wat goed is voor de hockeysport. Er is een grote maar: waar spelen we eigenlijk voor?

  • Het eerste jaar van de FIH Pro League is geslaagd

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Veranderingen 2019: De FIH Pro League



    Ophalen van gegevens

Het Nederlands team met de beker. Oranje wint de finale na schoot outs. Speelsters na de finale Nederland-Australie (2-2) van de Pro League hockeywedstrijd dames. Foto: Koen Suyk

5. De olympische kwalificatiewedstrijden

Twee do-or-die wedstrijden voor olympische kwalificatie: een nieuw systeem van de FIH waar op voorhand kritisch naar werd gekeken. Immers, de sterkere landen speelden twee keer thuis tegen de laaggeklasseerde landen. De winnaars stonden dus van tevoren al vast.

Wat dat betreft kregen de criticasters gelijk: alle thuislanden plaatsten zich voor de Olympische Spelen in Tokio. Maar wat leverden de wedstrijden een spektakel op! Wat te denken van de 4-4 in de eerste wedstrijd tussen Nederland en Pakistan in het volgepakte Wagener Stadion.

Of de thriller van de Belgische hockeysters die een zekere kwalificatie zagen verdampen in hun zoveelste shootout-trauma, nu in en tegen China. De mannen van Ierland die een paar seconden voor tijd een fel betwiste strafbal moesten incasseren tegen Canada en via shoot-outs hun olympische droom uiteen zagen spatten. De Indiase vrouwen van Sjoerd Marijne die een 5-1 voorsprong van de eerste wedstrijd met een 0-4 achterstand tegen de Verenigde Staten in de tweede wedstrijd enorm op hun nagels moesten bijten. Eén Indiase goal zorgde alsnog voor het ticket voor Tokio.

De Fransen van Jeroen Delmee die in de eerste wedstrijd in Valencia een 0-3 voorsprong grepen tegen het machtige Spanje, maar over twee wedstrijden toch verslagen werden. In bijna elke do-or-die tweestrijd voor Tokio werd gevochten voor het hockeyleven.

Veel coaches en spelers zeiden achteraf dat dit nieuwe format voor kwalificatie voor een soort spanning zorgde die nog groter was dan spelen op de Olympische Spelen. Voor Nederland was de 4-4 op zaterdag in het Wagener Stadion een teleurstelling. Toen zondag Pakistan toch met 6-1 van de mat werd geveegd, was de opluchting immens groot bij de staf en de spelers.

Dit nieuwe format wordt voorlopig gehandhaafd. Voor de WK’s van 2022 en 2023 gebruikt de FIH dit format ook, alleen introduceert de internationale hockey dan wel een een thuis- en uitwedstrijd. Een mooie ontwikkeling voor het hockey.

  • De olympische kwalificatiewedstrijden zijn een positieve verandering

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Veranderingen 2019: De olympische kwalificatiewedstrijden



    Ophalen van gegevens


3 Reacties

  1. stekel

    Raar dat een elftal prestatie hier wordt vermeld. Mss kan iemand de samenhang uitleggen.

  2. rosa1991

    Ik ben persoonlijk best oké met de vier kwarten als keeper, even een extra contactmoment. Al is dat contactmoment niet altijd gestructureerd en kan 't nogal chaotisch zijn. Als Veenendaal, Veen, Verschoor, Vega en de Goede (weer) op oorlogssterkte zijn dan kunnen er nog hele leuke dingen gebeuren. Afschaffing van de vliegende keep twijfel ik nog. In het veld vind ik het licht positief, de focus licht nu op het afdekken van iedere speler ipv dat de halve gare in de cirkel blijft hangen. De zaal licht negatief, want daar worden zoveel voetjes gehaald en dan is een vliegende keep toch wel fijn. De Pro League, mjah, wat zal ik zeggen. Organisatorisch is 't volgens mij best goed gelukt, maar ben het niet helemaal eens met de statement dat de tribunes zo goed gevuld waren. Ik denk dat er heel wat mensen zijn die dit toch meer als een oefentoernooi zien ipv een full blast toernooi. De OS kwalificatiewedstrijden heb ik grotendeels niet eens mee gekregen, dus heb niet echt een mening, misschien zegt dat opzich al best wat

  3. jehofa95

    'Een terecht besluit, maar nog een kleine kanttekening. Om daadwerkelijk voor de veiligheid te gaan, zou er dan niet – net als bij een strafbal – ook bij een strafcorner de keeper moeten worden terug gewisseld?' Het is niet alsof een keeper in het goal verdedigers ervan weerhoudt om bij een strafcorners kamikaze acties te doen. Kijk maar naar lijnstoppers die op de doellijn vaak naar ballen toe bewegen, soms zelfs zonder masker aan (zie hiervoor Walmiki).


Wat vind jij? Praat mee...