Top 5: Grootste hockeyclubs van Nederland

Na de 5 kleinste clubs van Nederland is het nu de vraag… Wat zijn de grootste 5 hockeyclubs* van ons land? In tegenstelling tot de kleine verenigingen genieten de grotere landelijke bekendheid, mede door het hoge niveau van de vaandelteams. Opvallend is dat de clubs – op 1 na – allemaal in het zuiden van het land gelegen zijn.

5. Push

De nummer 5 op de ranglijst van grootste clubs is BHV Push. Uit Breda, de eerste van 3 Brabantse clubs. Push telt 2376 leden en zij kunnen voor trainingen en wedstrijden terecht op 7 velden. De Bredase club is de enige die volgend seizoen niet vertegenwoordigd is in de Hoofdklasse. De dames degradeerden na 1 jaar Hoofdklasse weer naar de Overgangsklasse. Maar aan de werklust zal het bij Push nooit liggen, getuige het boek Hoekse en Kabeljauwse twisten op het hockeyveld, 80 jaar vete.

4. HC Rotterdam

Hockeyclub Rotterdam bezet met 2383 leden de 4e plaats op de ranglijst. Ook de Rotterdamse club biedt haar leden 7 hockeyvelden, met rondom het hoofdveld 2 prachtige tribunes. Waar de prestaties niet helemaal stroken met de verwachtingen – de heren misten de play-offs voor het 2 jaar op rij en de dames spelen al een aantal jaar op het 1-na-hoogste niveau – trekt de club alles uit de kast om het voor haar leden en bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk te maken, waarbij de club zich beroept op haar regionale functie. En onlangs haalde Rotterdam het Guiness Book of Records met de grootste hockeytraining ooit gehouden.

3. HC Den Bosch

De op 2-na-grootste club van Nederland en de middelste van de Brabantse clubs is, met 2439 leden, HC Den Bosch. Net als de grootste club van Nederland spelen beide vaandelteams in de Hoofdklasse. De dames van Den Bosch trekken over het algemeen iets meer aandacht dan de heren: met de 17e landstitel in 19 jaar zijn de Bossche dames nagenoeg alleenheerser in de Hoofdklasse. Als kers op de taart veroverden de dames onder aanvoering van clubicoon Maartje Paumen ook nog eens de EHCCC. Om dit soort prestaties in de toekomst een mooi podium te geven, bouwde de club een indrukwekkende tribune, uiteraard ook te gebruiken door Oranje.

2. HC Tilburg

De grootste club van Brabant, en de 2e hockeyclub van Nederland, is Tilburg met 2447 leden. Dat de club zo groot is, is mede te danken aan de fusie in 2011 tussen TMHC Tilburg en TMHC Forward. Tilburg beschikt net als Den Bosch, Push en Rotterdam over 7 velden. Waar Tilburg afgelopen seizoen de enige uit deze top-5 was zonder vaandelteam in de Hoofdklasse, is dat na de zomer anders: de heren keren na 1 jaar terug op het hoogste podium. Dankzij Jaap en Joep.

1. Kampong

Met maar liefst 3232 leden en 9 velden is Kampong met kop en schouders de grootste hockeyclub van Nederland. Niet vreemd gezien de centrale ligging van Kampongs thuishaven Utrecht. Meer dan de grote clubs in het Amsterdamse Bos (Amsterdam, Pinoké en Hurley), die de leden netjes tussen elkaar verdelen, profiteert Kampong van de regionale functie. Levert dat ook de beste hockeyers en titels op? Heel lang was dat niet het geval. In ‘94 én ‘95 werden de dames landskampioen en in ’95 én ‘96 wonnen de dames de Europa Cup I.

In 1985 werden de heren voor het laatst kampioen van Nederland en een jaar later van Europa. Vorig seizoen mocht Kampong ruiken aan het landskampioenschap, maar bezweken de Utrechters in de finale tegen OZ. Dit seizoen ging het in de halve finale mis tegen Amsterdam en leek de grootste club van Nederland nóg langer te moeten wachten op een grote prijs… tot half mei in Barcelona. Na 30 jaar wint Kampong de Euro Hockey League, de ‘grootsheid van de blauwhemden’ onderstrepend.

 

*o.b.v. competitieleden, peildatum 31 oktober 2015

Verder lezen

Top 5: Kleinste hockeyclubs van Nederland

 


3 Reacties

 1. ferries

  RHV Leonidas heeft een paar weken geleden haar 2500ste lid verwelkomd. Klopt het lijstje dan wel???

  1. Janneke Belt

   Voor de lijst is de peildatum van 31 oktober 2015 gebruikt, zoals ook in het bericht staat. Dat is de enige jaarlijkse meetmoment voor álle clubs, vandaar. Het is heel goed mogelijk dat volgende jaar Leonidas de lijst haalt :)

 2. RogierSwagerman

  Hoe staat dit internationaal? Is Kampong niet de grootste hockeyclub van de wereld?


Wat vind jij? Praat mee...