Tip-in #4: Maak 5 oktober Nationale Hockeyclub Opvangdag

In onze rubriek Tip-in belichten we iedere week met een knipoog grappige of opmerkelijke zaken uit de hockeywereld. Heb jij ook een geinig nieuwtje of een opvallend feit? Mail dan naar redactie@hockey.nl.

1,2,3,…10,…20, …heel veel hockeyclubs doen aan opvang stakingsdag
Het begon als een goed idee bij HC Rotterdam. Geef een hockeyclinic voor kinderen die door de onderwijsstaking op 5 oktober geen opvang hebben. Inmiddels is dat goede idee uitgegroeid tot een landelijke actie, die is omarmd door tientallen hockeyclubs. Zelfs de afgelopen dagen werden nieuwe initiatieven uit de grond gestampt. En overal hetzelfde beeld: het loopt storm met de aanmeldingen.

We beloofden de afgelopen twee weken dat we iedere club die meedoet aan de actie een eervolle vermelding in deze rubriek geven. Wat je belooft, moet je doen. Dus hier een overzicht van de clubs die wij weten: Leonidas, Hurley, Wageningen, Tilburg, Amsterdam, Nijmegen, Houten, SCHC, Hilversum, Hic, Doorn, Gooische, Purmerend, Almelo, Alkmaar, Shinty, hdm, Laren, Assen, Almere, Pinoké, Fletiomare, VVV, Kampong, Pelikaan en Walcheren.

Gezien het grote aantal clubs dat meedoet, kan het best zijn dat we er een zijn vergeten. Excuses. Bij de volgende stakingsdag een nieuwe kans.

Nationale Hockeyclub Opvangdag
Het succes van de actie is inmiddels ook buiten de hockeywereld opgevallen. Zo verscheen Jeroen Hertzberger in een mooi item van EditieNL , werd de hockeyclinic van Gouda genoemd in het 8 uur journaal en staat SCHC in het AD.

Wat ons betreft smaakt dit succes naar meer. Wij stellen daarom voor 5 oktober uit te roepen tot Nationale Hockeyclub Opvangdag. Goed voor de fitheid van kinderen, goed voor de hockeyclubs en goed voor de leraren die een vaste dag hebben om te staken of kunnen genieten van een extra vrije dag voor al hun harde werk.

Open sollicitatie Urban Hockey Team
Uiteraard luisteren we graag naar oud-international Joyce Sombroek. Maar als je goed naar de video kijkt zie je vanaf 0:46 ook nog een speler die bedoeld of onbedoeld een open sollicitatie doet voor het Urban Hockey Team. Want allemachtig, wat knap hoe die speler de bal en stick controleert bij deze truc.

Een pluim voor Santi Freixa
Weinig coaches die met zoveel liefde praten over hun speelsters als de Spanjaard Santi Freixa, de coach van de hockeysters van Kampong. Maar dat de gepassioneerde oud-international van Spanje ook over engelengeduld beschikt, bleek zondagmiddag nadat zijn team een zekere zege met een 2-0 voorsprong zag verdampen naar 2-2. Door wat technische malheur moest het interview drie keer (!) over. Daar sta je dan, als balende coach, kokend van emotie. Drie keer antwoord te geven op die eerste vraag: ‘Zo. 2-0 voor. Hoe kan het dan toch nog 2-2 worden?’ Als je dat drie keer kan, zonder een spier te verkrimpen, dan ben je een grote. Dus bij dezen, van de redactie van hockey.nl: hulde!

HC Zwolle viert eerste lustrum
Dit jaar bestaat Hockeyclub Zwolle 5 jaar en wordt er 115 jaar hockey gespeeld in Zwolle. Een goede reden om het eerste lustrum te vieren. Onder het thema ‘Samen’ worden op sportpark Het Hoge Laar in het weekend van 20, 21 en 22 oktober voor alle leden – van jongste jeugd tot en met de senioren – vrijwilligers en sponsoren, diverse activiteiten gehouden.

Voorafgaand aan het grote lustrumfeest op zaterdagavond, worden wedstrijden gespeeld tussen oud-Heren en -Dames 1 van de vroegere Zwolse hockeyclubs, ZMHC en Tempo’41. Aanvang: 20.00 uur. De zondag wordt afgesloten met de inmiddels befaamde Super Sunday. Dames 1 en Heren 1 spelen dan hun thuiswedstrijden. Rondom de wedstrijden staan er diverse activiteiten gepland. Belangstellenden zijn natuurlijk ook van harte welkom op zondag 22 oktober.

Jasper Nagtzaam. Foto: Willem Vernes

De Grote Revanche van Jasper Nagtzaam
De laatste keren dat topscheidsrechter Jasper Nagtzaam de kolommen van hockey.nl haalde, was dat niet louter positief. Zowel eind vorig seizoen tijdens de halve finale play-offs als onlangs bij SCHC- HGC moest de Hoofdklasse-scheidsrechter voortijdig opgeven vanwege een kuitblessure. Vervelend voor hem, maar ook voor de teams die daardoor lange tijd moesten wachten op een vervanger.

Afgelopen zondag was de dag van de Grote Revanche. Nagtzaam had net de dames van Bloemendaal gefloten, stond op het punt om zijn auto in te stappen, toen hij werd gebeld door de scheidsrechterscoördinator. Bij het Overgangsklasse-duel Hurley-Leiden was een scheidsrechter geblesseerd geraakt. Of Nagtzaam met gezwinde spoed naar Amsterdam wilde rijden? Dat deed de leidsman meteen. In het Amsterdamse poetste hij zijn ietwat geschonden blazoen keurig op door daar bijna nog een volledig duel te fluiten. ‘Dat scheelde beide teams een inhaalwedstrijd op 4 december. Daar zaten ze vast niet op te wachten’, vertelde onze held trots na zijn Grote Revanche.

 


Wat vind jij? Praat mee...