Top-5 Hockeyverhalen: het persoonlijke verhaal over hockey-auto’s, TD en DOD

In 2020 werd bij gebrek aan live hockey de rubriek ‘Hockeyverhalen’ geboren. Anekdotes van redacteur Sander Collewijn, die bij o.a. Hurley in de Hoofdklasse hockeyde. De verhalen deden het verrassend goed. Hier de top-5, van de auteur zelf.

Paniek op de redactie. In maart staarde hockey.nl, net als zoveel sportmedia, naar het zwarte gat in de verslaggeving. Het drukste sportjaar ooit werd het rustigste sportjaar. Wat heeft het voor zin om een website en een app in de lucht te houden, als de hockeyers niet kunnen hockeyen? Zouden we op ‘zwart’ gaan als er maandenlang niet gehockeyd werd?

Nee, we gingen niet op zwart en de hockeyliefhebbers wilden juist in een tijd waarin er niet gehockeyd werd, en heel Nederland op slot zat, wel lezen over hun favoriete sport.

Hockeygeschiedenis werd afgestoft

We stoften de hockeygeschiedenis af en probeerden met alle collega’s de Oranje-historie en andere glorie weer nieuw leven in te blazen. Ook de rubriek ‘Hockeyverhalen’ bleek te appelleren aan het hockeypubliek, alhoewel de schroom om elke keer met een persoonlijk verhaal te komen, soms best groot was bij ondergetekende. Om over de eigen bescheiden hoofdklassejaren en hockeyjeugd uitgebreid wat te schrijven was een gok, zeker als er genoeg hockeyers zijn met internationale carrières en wellicht sappigere anekdotes. Gelukkig waren de reacties, zowel online als offline, hartverwarmend. Dank daarvoor.

Best wel wat lezers bleken zich te kunnen herkennen in de materie die werd voorgeschoteld, wellicht ook door een vleugje zelfspot, waarin het handelen van de hoofdpersoon wat geridiculiseerd werd. Het persoonlijke verhaal zorgde voor identificatie met de lezer. Elke hockeyer heeft wel een gevoel als het over typische hockey-onderwerpen gaat, zoals Thé Dansants, bijnamen, hockeykakkers, gekke hockeykeepers, DOD’s, hockey-auto’s, hockeykampen en alumunium en houten hockeysticks.

Een Thé Dansant op Hurley in volle glorie. Foto: Kees Boelhouwer

Hockeyverhalen trok veel lezers

Het best gelezen hockeyverhaal is tot nu toe het verhaal over ‘Gekke hockeykeepers die je moet koesteren’, met 21.321 lezers. Verhalen over keepen doen het altijd goed op dit platform. Daarna volgt het verhaal over het district en de DOD, met 18.650 lezers en liefst 49 reacties. Derde op de lijst is ‘Van jongens A1 naar Heren 3 en daarna Heren 1’ met 18.223 clicks, over de aparte manier hoe je in Heren 1 kunt komen.

Aangezien de intelligente lockdown nog even duurt, zullen de hockeyverhalen blijven verschijnen, hoewel na alweer twintig edities de anekdotes ook ‘op’ raken. Daarom zijn er al verschillende spin-offs bedacht, om vanuit het hart van de hockeyer verhalen te blijven maken, maar vanuit een geheel ander perspectief.

Wat betreft de hockeyverhalen is dit de top-5 van de auteur, met commentaar.

5. Elke hockeyer heeft een bijnaam

Hockeyverhalen: elke hockeyer heeft een bijnaam  

Misschien niet typisch hockey, maar voor mij toch een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Iedereen op het hockeyveld heeft een bijnaam, een koosnaampje, een verkorting, initialen, wat dan ook. Die bijnamen – soms wat corporaal, soms heel inventief – horen bij de hockeycultuur en domineren op een gegeven moment je contactenlijst. En iedereen weet wat het betekent als je niet bij je bijnaam wordt genoemd, maar bij je hele voor- en achternaam.

4. Thé Dansant – het mooiste hockeyfeestje dat er is

Hockeyverhalen: Thé Dansant – het mooiste hockeyfeestje dat er is

Er is een heel boek te schrijven over Thé Dansants. De derde helft voor de hockeyer is, in ieder geval in het Amsterdamse Bos, een wekelijks evenement dat nooit teleurstelt en altijd verder gaat dan je verwacht.

De plek waar alles samenkomt wat hockey zo’n leuke sport maakt. Gelijkgestemden, gelijke man-vrouw verdeling, weinig preutsheid, eindeloos veel avonturen en gezelligheid, zonder enige rem erop. Alle clichés zijn waar over het hockeyfeest.

3. Het district en de DOD, dat was geen groot succes

Hockeyverhalen: het district en de DOD, dat was geen groot succes

Voor mij was het district geen traktatie en de DOD’s niet iets om naar uit te kijken. Dat is puur persoonlijk en besefte ik vooral achteraf, denk ik. Ik ben benieuwd wat de ervaringen zijn van anderen. Die zullen wellicht verschillen van ‘onwijs gezellig en het Nederlands gehaald’ tot ‘wat een verschrikkelijke ouders langs de lijn’ en alles daartussen.

Toch vroeg ik mezelf na het schrijven af of die Districtontmoetingsdag (DOD) de meest geschikte manier is om te selecteren. Zo’n centrale selectiedag waarin ‘de districten’ het tegen elkaar opnemen (met altijd dezelfde krachtsverhoudingen) is een achterhaald fenomeen. Die structuur is dit jaar ook op de schop gegaan.

2. Over typische hockey-auto’s en rijbeurtschaamte

Hockeyverhalen: over typische hockey-auto’s en rijbeurtschaamte

Volvo, Saab, BMW, Porsche, Audi, Range Rover, Tesla. Het zijn de auto’s die parkeerplaatsen domineren. Op de hitlijst van hockey-auto’s zijn er jaarlijks verschuivingen, maar de Volvo blijft het rijdende icoon van de hockey-elite, en niet alleen omdat Volvo partner is van de KNHB.

Als je een dikke auto hebt (of je ouders hebben een dikke auto) is het prettig om op zaterdag naar de hockeyclub te gaan. Als je ouders een Ford rijden, of een oude Eend, kun je een paar dagen van tevoren al last krijgen van ‘rijbeurtschaamte’ (het woord dingt mee naar hockeywoord van 2020, red.).

1. Van shirts van de kledingbeurs naar gesponsord kledingpakket

Hockeyverhalen: van shirts van de kledingbeurs naar gesponsord kledingpakket

Schrijven over de tweedehands hockeykleding beurs is geen artikel dat tienduizenden lezers trekt. Maar dit is een van de persoonlijkste verhalen, eentje die na veel grazen door het verleden en jeugdherinneringen opeens naar boven kwam.

Verrek.

Tot Jongens B1 heb ik alleen maar in tweedehands shirtjes gelopen, omdat mijn ouders weigerden nieuwe shirts voor me te kopen en ik altijd met mijn moeder voor het seizoen naar de kledingbeurs moest. Dat ik het vergeten was, zegt hoe groot de invloed van tweedehands shirts op mijn hockeyplezier had.

Heb jij zelf een leuk hockeyverhaal? Mail naar redactie@hockey.nl


Wat vind jij? Praat mee...