Voorspellingen olympische kwalificatiewedstrijden mannen

Het olympisch kwalificatiegeweld is losgebarsten. Tijd voor een voorbeschouwing en een voorspelling van de mannenwedstrijden. Hier vind je een voorbeschouwing van de vrouwen

Groot-Brittannië – Maleisië (Londen)

Dertien seconden was Maleisië vorig jaar verwijderd van een ticket voor de Olypmische Spelen in Tokio. Maar een Japanse goal in de finale (de 6-6) van de Asian Games nekte de Maleisische ploeg, die tegenwoordig door de Nederlandse coach Roelant Oltmans wordt geleid.

In de olympische herkansing heeft Maleisië nu loodzwaar geloot met twee uitwedstrijden tegen Groot-Brittannië, dat op een teleurstellend EK (vijfde) na indruk maakte met een halve finale op het WK en het halen van de Final Four van de Pro League in het Wagener Stadion.

Maleisie-coach Roelant Oltmans in 2018, nog als coach van Pakistan. Rechts strafcornertrainer Bram Lomans. Foto: Willem Vernes

Nog nooit verloor Groot-Brittannië in haar historie van Maleisië. De nummer zeven van de wereld is in het Lee Valley Hockey and Tennis Centre ook favoriet om zich te plaatsen. Met hun zware trainingsprogramma in Bisham Abbey verwacht de hele natie niets anders dan plaatsing. Toch laat het zwakke EK zien dat zelfs het terughalen van sterspeler Ashley Jackson – drievoudig olympiër – niet betekent dat het meteen gaat lopen voor de Britten.

Maleisië met Oltmans is levensgevaarlijk voor Groot-Brittannië. Een stunt ligt op de loer, maar uiteindelijk zijn de Britten te sterk.

Voorspelling: Groot-Brittannië

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Groot-Brittannië – Maleisië  Ophalen van gegevens

Nieuw-Zeeland – Zuid-Korea (Stratford)

De nummer 9 van de wereld speelt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland tegen de nummer 16 van de wereldranglijst. De Koreanen beleefden hun finest hour in 2000 toen ze bijna Oranje verrasten in de olympische finale van Sydney. 3-1 werd vlak voor tijd 3-3, waarna Nederland de strafballen beter nam. Sindsdien zijn de Zuid-Koreanen wat afgezakt, maar de Kiwi’s zullen in dit kwalificatieformat vol aan de bak moeten om de Aziaten opzij te zetten.

Rotterdam-speler Blair Tarrant is de aanvoerder van een team dat veel spelers kent die in Nederland competitie spelen of hebben gespeeld, zoals Hugo Inglis, Kane Russell, Jacob Smith en Simon Child. Sinds Athene 2004 doet Nieuw-Zeeland het altijd verrassend goed op de Olympische Spelen. Ze eindigen meestal hoger dan hun ranking. Waarschijnlijk mogen ze dit kunstje in Tokio proberen te herhalen.

Voorspelling: Nieuw-Zeeland

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Nieuw-Zeeland – Zuid-Korea  Ophalen van gegevens

Duitsland-Oostenrijk (Mönchengladbach)

Voor de kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk heeft Duitsland de ervaren Markus Weise bereid gevonden om kortstondig terug te keren als bondscoach. Weise is de gouddelver van het Duitse hockey, hij was coach tijdens de gouden olympische missies van Peking en Londen.

Met de opgestapte bondscoach Stefan Kermas liep het op de een of andere manier niet met Duitsland. Het team verloor met 0-8 in de Pro League van België en zakte af naar de zesde plaats van de wereldranglijst. Iedereen weet dat Duitsland de slapende reus is in het internationale hockey. Met een goed programma en de juiste coach zal het niemand verbazen als Duitsland er opeens weer staat op de Olympische Spelen van Tokio.

Christopher Ruhr, een van de vele sterspelers van Duitsland. Foto: FIH/Getty Images

Oostenrijk is de nummer 20 van de wereld, kent met begaafde hockeyers als Oranje-Rood-speler Benjamin Stanzl zeker kwaliteit, maar het zal moeilijk zijn om twee uitwedstrijden te winnen in het machtige Sparkassenpark stadion in Mönchengladbach.

Voorspelling: Duitsland

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Duitsland-Oostenrijk  Ophalen van gegevens

India-Rusland (Bhubaneswar)

Eigenlijk zou India nu tegen Egypte moeten spelen, maar dat land trok zich terug voor de olympische kwalificatiewedstrijden. Daarvoor in de plaats kwam Rusland, dat op een bescheiden 22ste plaats op de wereldranglijst staat en het laagst geplaatste land is in deze olympische kwalificatiewedstrijden.

Dat Rusland in het waarschijnlijk overvolle Kalinga Stadium in het hockeygekke Bhubaneswar twee interlands mag spelen, is een schitterende ervaring voor ze.

De Indiase bondscoach Graham Reid tegen België aan het coachen, in Antwerpen. Foto: Willem Vernes

India behoort tot de wereldtop. Niet alleen omdat ze vijfde staan op de wereldranglijst. Ook het spelersmateriaal is goed genoeg om hoge ogen te gooien tegen de toplanden. Aan de Australiër Graham Reid de taak om India naar een prijs te coachen. De voormalig hoofdcoach van Amsterdam en assistent van Oranje geniet van het fulltime trainingsprogramma dat hij met de Indiers heeft in Bangalore.

India gaat vrijwel zeker door tegen Rusland, hoewel Indiase journalisten weten dat de ploeg mentaal kan bezwijken onder de druk, zoals vorig jaar gebeurde op de Asian Games. Ze zijn er oprecht niet zeker van. Ze zeggen dat ze weleens gekkere dingen hebben gezien met het Indiase hockeyteam. Maar al bezwijkt India onder de druk en legt het een matige prestatie op de mat, dan nog lijkt Rusland niet bij machte om te winnen: tijdens de FIH Series in juni werd deze wedstrijd ook gespeeld. Toen werd het 10-0 voor India.

Voorspelling: India

 • Wie wint?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  India-Rusland  Ophalen van gegevens

Speelschema olympische kwalificatieduels Heren:

Datum Wedstrijd Locatie
Vr 1 november
03:00* Nieuw-Zeeland-Zuid-Korea Stratford
15:30* India-Rusland Bhubaneswar
Za 2 november
15:30* India-Rusland Bhubaneswar
17:30* Groot-Brittannië-Maleisië Londen
18:30* Duitsland-Oostenrijk Mönchengladbach
Zo 3 november
03.00* Nieuw-Zeeland-Zuid-Korea Stratford
16:00* Groot-Brittannië-Maleisië Londen
16:30* Duitsland-Oostenrijk Mönchengladbach

* Tijden zijn Nederlandse tijden


2 Reacties

 1. rdownunder

  Layout nog steeds niet goed, kan niet stemmen. Ligt dit aan 13.1??

 2. stekel

  Ligt aan de app, niet aan IOS


Wat vind jij? Praat mee...