Scenario’s stapelen zich op in de strijd om de play-offs

Voorafgaand aan de twintigste speelronde bij de Hoofdklasse Heren moest men al rekening houden met diverse scenario’s in de strijd om de play-offs, maar inmiddels stapelen de mogelijke uitkomsten van het huidige hockeyseizoen zich verder op.

Door de nederlagen van HGC en Oranje-Rood verkleinden achtervolgers Rotterdam, Amsterdam en Den Bosch het gat met de nummers drie en vier tot een handvol punten. HGC en Oranje-Rood kunnen zich dit weekend plaatsen voor de play-offs, maar daarvoor zijn de twee ploegen ook afhankelijk van resultaten op de andere velden. Een kleine update van de mogelijke scenario’s.

Achtervolgers hijgen in de nek

Tot vrijdagavond stonden HGC (37 punten) en Oranje-Rood (36) met een voorsprong van drie of meer punten op de derde en vierde plaats, aan het einde van het seizoen genoeg om zich te plaatsen voor de play-offs. Om het verschil met de achtervolgers te behouden moest echter gewonnen worden van respectievelijk Kampong en Amsterdam. In beide gevallen werd verloren, waardoor de verschillen ontzettend klein zijn. Tot een paar weken geleden leken de play-offs bijvoorbeeld een brug te ver voor de Amsterdammers, maar met nog twee speelrondes te gaan is de club uit de hoofdstad nog steeds in de race. De mannen van Jan Jorn van ’t Land moeten zelf winnen van Tilburg en Pinoké en hopen dat de concurrenten in de twee komende speelrondes nog punten morsen.

Den Bosch – dat op vrijdag nipt won van laagvlieger SCHC (2-3) – staat in punten gelijk met Oranje-Rood en kan in een directe ontmoeting in de laatste speelronde een ticket voor de play-offs veiligstellen. Zondag moet echter eerst Bloemendaal overwonnen worden. De Mussen zijn zelf al zeker van een plek bij de bovenste vier, maar kunnen met overwinningen op Den Bosch en HGC zorgen voor veranderingen in de eindstand. Rotterdam is een outsider voor een plek bij de eerste vier, maar is zeker niet kansloos. Winnen van nummer vier Oranje-Rood en de ploeg van aanvoerder Jeroen Hertzberger staat op een gelijk aantal punten. De overwinning tegen Bloemendaal toonde aan dat de Rotterdammers kunnen presteren tegen de ploegen bovenin.

Scenario’s

De resultaten van afgelopen vrijdag hebben dus voor de volgende scenario’s gezorgd voor de 21e speelronde:

HGC kan zich zondag plaatsen voor de play-offs als de ploeg uit Wassenaar zelf wint en:

  • Amsterdam punten verspeelt in Tilburg
  • Oranje-Rood verliest en Den Bosch niet wint

Bij een gelijkspel moet Rotterdam gelijkspelen tegen Oranje-Rood en zowel Den Bosch als Amsterdam verliezen.

Oranje-Rood kan zich dit weekend eveneens plaatsen, maar dan moet de ploeg van interim-coach Toon Siepman vanzelfsprekend zelf winnen. Vervolgens moet Den Bosch verliezen en moet Amsterdam punten morsen in de komende speelronde.

Resterend programma per team

HGC (37 punten): SCHC (uit) en Bloemendaal (thuis)

Oranje-Rood (36): Rotterdam (thuis) en Den Bosch (uit)

Den Bosch (36): Bloemendaal (uit) en Oranje-Rood (thuis)

Amsterdam (34): Tilburg (uit) en Pinoké (thuis)

Rotterdam (33): Oranje-Rood (uit) en Tilburg (thuis)


Wat vind jij? Praat mee...