Het olympisch vrouwentoernooi: 5 opmerkelijkheden

Het olympisch hockeytoernooi zit erop. Hockey.nl vat het toernooi door middel van enkele overzichten samen. Deze keer: 5 opmerkelijke gebeurtenissen van het vrouwentoernooi.

1. 3 keer geel in 3 minuten

Het is de 40e minuut van de kwartfinale tegen Argentinië. Kelly Jonker heeft net de 3-0 gescoord tegen de eeuwige rivaal als Eva de Goede een overtreding begaat. Niks ernstigs aan de hand, al ziet de Zuid-Afrikaanse scheidsrechter Michelle Joubert er een gele kaart in. 3 en een halve minuut later krijgt ook Naomi van As geel voor een licht vergrijp en nog eens 17 seconden later wordt Margot van Geffen op de bon geslingerd. Zo staan de Oranje Dames opeens met z’n 8-en tegen 11 Leonas. Flor Habif heeft inmiddels de 3-1 gemaakt en 8 minuten voor tijd maakt Delfina Merino de aansluitingstreffer. De laatste 7 minuten is Oranje weer compleet en speelt het de wedstrijd uit zonder verdere tegendoelpunten.

Van Geffen was trots op de manier hoe Nederland omging met de 8 tegen 11-situatie. ‘We hebben zo ontzettend hard gevochten. Wát een team hebben wij. Als je met 8 tegen 11 komt te staan, waar we ons totaal niet op hadden voorbereid, en dan nog neem je de overwinning mee naar huis, dan is dat fantastisch.’

2. Aziatische ploegen direct uitgeschakeld

Voor het eerst namen 12 vrouwenteams deel aan de Olympische Spelen, 4 daarvan afkomstig uit Azië: China (FIH: 6e), Japan (10e), Zuid-Korea (8e) en India (13e). Geen directe kandidaten voor de medailles, maar dat precies deze 4 landen als enige niet doorgingen naar de kwartfinales is merkwaardig. De Chinese dames deden het nog het beste: zij wonnen van van Spanje (0-2) en speelden gelijk tegen Zuid-Korea (0-0) en Duitsland (1-1). Die 5 punten waren echter niet voldoende voor de volgende ronde, China werd 5e. Zuid-Korea werd 6e met slechts 1 punt. In de andere poule pakten Japan en India slechts 1 punt. Van elkaar. Met een doelsaldo van -16 deelden de Aziatische landen de 5e en laatste plek.

3. Teleurstellend Argentinië

Dat Argentinië in de poulefase niet op zijn best is, zijn we inmiddels wel gewend. Tijdens de laatste Hockey World League en de Champions Trophy kwamen de Zuid-Amerikanen pas flink op stoom in de kwartfinale. Deze Spelen verloren Las Leonas in de poulefase van lager geklasseerden landen als Verenigde Staten en Australië en speelden gelijk tegen Groot-Brittannië. In de kwartfinale tegen de Oranje Dames kwamen de Argentijnen niet verder dan een 2-3. Natuurlijk, voor een groot deel was dit de verdienste van Nederland, maar dat de nummer 2 van de wereld zelfs niet van 8 Oranje-spelers kon winnen, is frappant.

4. Black-out Annan

Bondscoach Alyson Annan had in de razend spannende halve finale tegen Duitsland een soort black-out. Na afloop van het 4e kwart zei ze tegen de Oranje Dames dat ze nog 15 minuten scherp moesten zijn. In tegenstelling tot een 5e wedstrijdkwart, moesten de dames zich juist gaan opmaken voor shoot-outs. Annan blikte na de wedstrijd terug op de situatie en verontschuldigde zich. ‘Het was bizar. Ik wist dat het afgelopen was en keek om me heen. Ik zag dingen die me hebben afgeleid. Ons team stond klaar om door te gaan hockeyen. Ze keken allemaal naar mij alsof ik iets te zeggen had, maar we hadden juist afgesproken dat ik niets zou zeggen. Toen dacht ik dat er nog een kwart kwam. Ik was even weg.’ Televisiebeelden van Annan tijdens de shoot-outseries lieten zien dat de bondscoach, net als vele kijkers thuis, maar moeilijk met de spanning kon omgaan.

5. Oranje domineert in finale, maar maakt het niet af

De Oranje Dames hebben geen makkelijke jaren gehad. Bondscoach Max Caldas stopte na het gewonnen WK in Den Haag. Sjoerd Marijne nam het roer over, maar kon de erfenis van de olympische en wereldtitels van zijn voorgangers niet dragen en nam na de 2e plek op het Europees kampioenschap in Londen afscheid van de selectie. Alyson Annan kwam en leek de groep beter te vatten, ondanks een teleurstellende 5e plek op de HWL van 2015 en de 2e plaats op de Champions Trophy 2016.

Met gemak plaatste Nederland zich voor de kwartfinales van de Olympische Spelen, waarin het de nummer 2 van de wereld, Argentinië, zelfs met 8 man bedwong. In de halve finale wachtte Duitsland, dat de laatste jaren was weggezakt op de wereldranglijst maar een sterk toernooi speelde. Oranje was veel beter, maar verzuimde het af te maken in de reguliere speeltijd. Uiteindelijk werd gewonnen na een bloedstollende shoot-outserie. In de finale tegen Groot-Brittannië kwam Nederland in 1e instantie achter, maar vocht zich terug. In het 2e en 3e kwart liet Nederland eindelijk weer eens écht zien waarom het al jaren de nummer 1 van de wereld is. Met verreweg hun beste spel van de laatste 2 jaar domineerden de dames: Naomi van As toverde met de bal, Kitty van Male maakte 2 prachtige treffers, de jonge Laurien Leurink liet zien al met de beste mee te kunnen. ‘Totaalhockey’ werd er op Twitter geroepen.

Alleen: opnieuw verzuimde Oranje hun overheersing in de score uit te drukken en in het laatste kwart kwam GB terug tot 3-3. Keepster Maddie Hinch, volgend jaar te bewonderen in de Hoofdklasse voor SCHC, bleek, net als in de EK-finale in Londen, onverslaanbaar in de shoot-outserie.


Wat vind jij? Praat mee...