Seve van Ass: ‘Robert heeft mijn pad mooi beschreven’

Onder toeziend oog van voormalig bondscoach Paul van Ass heeft zijn zoon Seve van Ass (24) op de ERGO Masters in Düsseldorf zijn 100e interland gespeeld. Het 1e kwart – een onwaarschijnlijk snelle 0-3 achterstand tegen Duitsland – mag snel vergeten worden, maar Oranje werd steeds beter en miste met de 2-3 op een haar na een gelijkspel. Aanvoerder Robert van der Horst hield na donderdag (Mink van der Weerden met z’n 100e interland, red.) z’n 2e jublieumpraatje van de week. ‘Robert heeft mooi verteld hoe ik er vanaf jongs af aan ben bijgekomen.’

Eigenlijk zou Robbert Kemperman ook een jubileum vieren en z’n 150e interland spelen tegen Duitsland, maar de international die 2 seizoenen bij hockeyclub Rot-Weiss Köln competitie speelde bij de Oosterburen was een beetje ziek, dus werd hem rust gegund. Kemperman zal nu in Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen tegen Argentinië zijn 150e wedstrijd voor Oranje spelen. Over dat praatje mag Van der Horst nog even nadenken.

Comeback

De eerste keer dat Oranje gevaarlijk werd in een matige 1e kwart, kwam dat via een behendige actie van Van Ass, zoals hij dat goed kan. Met de bal klevend aan de stick, handig langs tegenstanders manoeuvrerend. Ook hij schrok van de snelle 0-3 achterstand in zijn jubileuminterland. ‘Het begin was gewoon erbarmelijk,’ vertelt Van Ass in Düsseldorf. ‘We hadden al een tijdje niet tegen top 4 landen gespeeld. Engeland en Duitsland zijn toch goede tegenstanders. Dan moet je toch even wennen, qua ritme. Het is wel mooi dat we het toch goed hebben opgepakt, in vergelijking met de wedstrijd tegen Engeland (0-3, red.). Dat moest ook wel. Die comeback was positief.’

Zwaar trainingsprogramma

Echt zorgen maken doen Oranje – en jubilaris Van Ass – zich niet na de nederlagen tegen Groot-Brittannië en Duitsland. Zeker niet na een zwaar trainingsprogramma op sportcentrum Papendal. ‘Je voelt dat je fysiek nog niet op je piek zit. Dit is de voorbereidingsfase. Fysiek moeten we pieken in Rio,’ aldus Van Ass. ‘Maar dat is nog geen reden om zo te spelen. Alles is voor ons gericht op Rio. Dat voel ik in alles. Hoe? Nou, we hebben een trainingsprogramma met iets minder rust dan normaal. Maar laten we ons daar niet teveel achter verschuilen.’

Bos bloemen

Behalve een mooie speech van aanvoerder Van den Horst na de wedstrijd, kreeg Van Ass – na de 17-jarige Jorrit Croon toch altijd de jongste in de selectie – voor de wedstrijd begon een mooie bos bloemen van Arno den Hartog, technisch directeur van de KNHB. Na de wedstrijd werd hij weer verenigd met het boeket. ‘Het pad dat ik heb afgelegd is mooi beschreven door Robert. Het waren hele mooie woorden. Al die jongens van m’n team hopen volgens mij allemaal dat er nog veel wedstrijden bij zullen komen. En dat hoop ik ook. De hoogtepunten? Vooral de toernooien natuurlijk. De WK in Den Haag, qua ambiance. Sportief was het Europees Kampioenschap een hoogtepunt.’

Seve van Ass wordt toegesproken door aanvoerder Robert van der Horst

Aanvoerder Robert van der Horst spreekt in de kleedkamer jubilaris Seve van Ass toe na z’n 100e interland

Paul van Ass

Van Ass debuteerde op 17 november 2010 tegen België (3-4 nederlaag, red.) in het Wagener stadion, toen zijn vader Paul bondscoach was. Nu is het diezelfde vader Paul die 6 jaar later op Seve wacht na z’n 100e interland, om na de wedstrijd weer bij te praten en hem te feliciteren. ‘Mijn ouders komen ook naar Rio om te kijken,’ zegt Van Ass junior nog, voordat hij wegloopt met zijn boeket, recht in de armen van zijn familie.