Voor de Oranje Dames lonkt een prachtige route naar de wereldtitel

Met de uitschakeling van Nieuw-Zeeland door Argentinië in de cross-overs en het vooruitzicht van de clash tussen Nederland en Engeland van aanstaande donderdag staat het WK in Londen inmiddels in vuur en vlam. Voor de Oranje Dames lonkt na de eenvoudig gewonnen poulefase nu een prachtige route naar de wereldtitel.

Woensdagmiddag werken de Oranje Dames hun laatste training voor de kwartfinale achter gesloten deuren af, nadat de training dinsdagochtend nog toegankelijk was voor de pers. Het is een teken dat de spanning toeneemt, met het zware programma in het vooruitzicht.

Een foto van de training van dinsdagochtend. Foto: Koen Suyk

De kwartfinale tegen Engeland is dit WK de eerste serieuze test voor de Oranje Dames

Vanwege de resultaten van de andere landen in de poulefase is Nederland aan de zware kant van het speelschema beland. Eerst wacht in de uitverkochte hockeytempel in Londen een gevecht met thuisland Engeland, dat wordt gesteund door een legioen van 10.000 toeschouwers. Het is dit WK de eerste serieuze test voor de Oranje Dames. Nederland wordt vooral getest hoe snel het na de drie makkelijk gewonnen poulewedstrijden omschakelt en hoe het met de spanning en de druk van het spelen voor Engels publiek omgaat.

Hockeyend gezien hoeft Nederland niet bang te zijn voor Engeland, dat kwalitatief gezien minder is dan het team dat van Oranje won in de EK-finale van 2015 en in de finale van de Olympische Spelen van 2016. Engeland creëert veel kansen, maar is niet effectief. Aanvoerder Alex Danson speelt dit WK geweldig en ook Susannah Townsend is gevaarlijk, maar het wordt donderdag vooral de wedstrijd van Nederland tegen keepster Maddie Hinch.

Maddie Hinch is vaker een plaaggeest van Oranje geweest. Foto: Koen Suyk

Maddie Hinch is buitenaards. In de kwartfinale tegen Zuid-Korea (2-0) hield ze Engeland in de laatste drie minuten bij een 1-0 voorsprong met twee wereldreddingen op de been. De Oranje Dames moeten waken voor onderschatting, omdat ze weten dat Hinch vaker hun struikelblok is geweest. Maar Nederland hoeft niet bang te zijn. Nederland lijkt in topvorm. Journalisten uit binnen- en buitenland sluiten niet uit dat de Oranje Dames zelfs een hele ruime overwinning boeken, waarmee ze het Engelse publiek stil zullen krijgen.

Halve finale tegen Argentinië?

Mocht Nederland inderdaad van Engeland winnen, dan wacht in de halve finale de volgende op papier zware tegenstander: de winnaar van het gevecht tussen Argentinië en Australië. Het zijn de nummers drie en vijf van de wereld. Argentinië is de favoriet na de overtuigende zege op Nieuw-Zeeland, de nummer vier op de wereldranglijst. Las Leonas hebben aanvallend een hoop wapens, met snelle, creatieve aanvallers als Maria Granatto en Delfina Merino. Australië is vooral erg fit en technisch goed, maar zou Nederland van deze twee tegenstanders het best moeten liggen.

Delfina Merino schreeuwt het uit van blijdschap nadat ze in de cross-over tegen Nieuw-Zeeland de bevrijdende 2-0 heeft gemaakt. Foto: Koen Suyk

De andere kant van het speelschema is veel zwakker

Voor Duitsland ligt de weg naar de finale open. De andere kant van het speelschema is namelijk veel zwakker. De Duitsers die overtuigend poulewinnaar werden en een knappe zege op Argentinië boekten, spelen tegen het zwakke Spanje. Dat won maandag in een draak van een wedstrijd na shoot-outs van België, een duel dat onderdeed voor het niveau van de rest van de cross-overs. De andere kwartfinale gaat tussen Ierland en India. Het WK krijgt dus sowieso een verrassende halve finalist, die voor Duitsland te verslaan moet zijn. Mochten Die Danas op weg naar de eindstrijd toch een misstap begaan, dan krijgt dit WK een wel heel onverwachte finalist.

Voor Nederland is de weg naar de finale een stuk zwaarder. Maar daar kleeft ook een voordeel aan. Als de Oranje Dames de wereldtitel uiteindelijk veroveren, zou hun zware programma in de knock-out-fase – na de eenvoudig gewonnen poule – extra glans aan de wereldtitel geven.


9 Reacties

 1. robvisser

  Engeland heeft toch wel opvallend veel moeite gehad met de vermeend zwakke tegenstander Korea. Het bleek voor GB 'een serieuze test'. Inmiddels ook begrepen dat een regulier doelpunt van Korea werd afgekeurd en dat de Koreanen nog een penaltycorner hadden moeten hebben in de slotfase (bij 1-0 stand). Het was dus best wel spannend daar. Maddie Hinch is een goede keepster maar als Nederland echt heel goed speelt, dan zal ook zij goals niet kunnen voorkomen denk ik. En dat Nederland zo'n laatste training besloten doet vind ik niet raar. Je wilt gewoon sommige dingen niet prijs geven, ik denk niet dat dit met spanning of nervositeit te maken heeft.

 2. hvsm

  Ben benieuwd wat het Engelse publiek doet met beide ploegen! Kan een belangrijke factor worden...

 3. circlestorm69

  Misschien heb ik het mis, maar zou Nederland niet vanavond om 19u tegen Engeland moeten spelen? Dacht dat ik dat ergens gelezen had. Of is het aangepast omdat Engeland gisteren gespeeld heeft?

 4. robvisser

  @circlestorm69 Nee, ze zouden wel pas morgen spelen, maar het stond geboekt als eerste wedstrijd van de avond en nu hebben ze dat omgewisseld en spelen India en Ierland eerst.

  1. circlestorm69

   OK bedankt! Zullen m’n kids blij mee zijn, fanatiek kijkers als ze zijn....laat naar bed 😂

 5. Sjang Fijen

  Zo,vanaf nu gaat het om het eggie . Oranje moet winnen en Oranje zal er alles aan doen om te winnen. We zitten thuis straks met een paar miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. Allemaal supporters van Oranje, opgeteld, stadions vol. Heel Nederland kijkt mee. Op de tribunes in Londen zullen de pa's en ma's met aanhang zich ook niet onbetuigd laten, weet ik uit eigen ervaring. Orange rules the waves? Zou mooi zijn, al is het voor een paar uur... Ladies, geniet van jullie eigen spel en .............scoor. Warme groet, Sjang. PS. De kids van CicleStorm 69 , boven, zullen na afloop van de wedstrijd lekker slapen denk ik.

 6. sophie

  En het laatste deel van het artikel kan de prullenbak in, de open weg voor Duitsland bij de eerste hobbel afgebroken 😂

 7. lexi-b

  Spanje blijkt verrassend goed in het winnen van "draken van wedstrijden". Vandaag ook weer :-)

 8. zoe-den-broeder

  hockey hockey hockey dat doe je met een stockey🏑een stockey 🏑 is van hout en Nederland 🇳🇱 wint goud🥇


Wat vind jij? Praat mee...