Zaalhockey in het DNA levert HDM zes landstitels op

‘Zaalhockey stroomt door onze aderen’, zegt HDM-voorzitter Dorine Dielen, als variant op de bekende uitspraak dat zaalhockey in het DNA van de club zit. De serieuze benadering van het zaalseizoen leverde HDM dit jaar maar liefst zes landstitels op.

Dames 2 en Heren 3 landskampioen bij de reserveteams. Meisjes Onder 14, Jongens Onder 14 en Meisjes Onder 18 de beste van Nederland in de jeugd. Dames 1 tweede op het NK Zaal. En als klap op de vuurpijl Heren 1 landskampioen, voor het eerst sinds 2011. Het zaalseizoen eindigde voor de club uit Den Haag in een ongekend hoog aantal kampioenschappen. De helft van de twaalf te verdelen landstitels (twee bij de senioren, zes bij de jeugd, twee bij de reserveteams en twee bij Jong Senioren) werd veroverd door HDM. Vier daarvan werden gewonnen om de hoek, in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

‘Bij ons is het nooit de vraag wie er in de jeugd eigenlijk gaat zaalhockeyen. Iedereen gaat namelijk zaalhockeyen’, antwoordt de trotse voorzitter Dielen op de vraag hoe het toch in hemelsnaam mogelijk is dat HDM de afgelopen weken zoveel zilverwerk veroverde. ‘Zaalhockey is bij ons een vast onderdeel van het opleidingsprogramma. Al jarenlang. Het zit ook standaard in de contributie. Van kinds af aan word je bij HDM warm gemaakt voor zaalhockey. De liefde voor het spelletje proef je door de hele club. Bij de start van het seizoen begint iedereen alweer na te denken over het zaalseizoen.’

Het Nederlands elftal dat afgelopen weekend in Zuid-Afrika de wereldtitel veroverde, kende met Tessa Clasener en Eva van ’t Hoog twee internationals van HDM. Ook de wortels van wereldkampioen Elin van Erk (Pinoké) liggen bij HDM. Hurley-speelster Laura van Heugten, die op het wereldkampioenschap ontbrak door een zware kruisbandblessure, komt eveneens uit de jeugd van de Haagse club. En keepster Julia Remmerswaal was de afgelopen weken door bondscoach Paul van Ass geselecteerd voor de trainingsstage met de Oranje Dames, anders was ook zij ongetwijfeld van de partij geweest. ‘Al deze vijf speelsters hebben met elkaar gehockeyd in HDM Meisjes A1. Dat zegt natuurlijk ook wel iets,’ vertelt Lennard Poillot, hoofdcoach van Victoria, maar nog altijd actief in de jeugdopleiding van HDM. Ook bij de Oranje Heren Zaal, die in Zuid-Afrika zilver wonnen, maakten drie spelers van HDM deel uit van de selectie: Wiegert Schut, Joey van Walstijn en Sander Groenheijde. Chris Taberima was reserve. Ook de roots van Boris Burkhardt liggen bij HDM.

HDM Heren 1 is landskampioen geworden in de zaal. Foto: Koen Suyk

Alle kennis die ze als speler hebben opgebouwd, geven ze door aan een volgende generatie spelers, die zodoende ook weer meedraaien in de top. Het is een vicieuze cirkel Lennard Poillot, actief in de jeugd bij HDM

Een voordeel dat HDM ten opzichte van andere clubs lange tijd heeft gehad, is de aanwezigheid van de eigen stenen hal op het complex: het HDM Sportcentrum. In 2014 is deze zelfs geheel vernieuwd. Vervolgens kwamen overal in het land blaashallen op, waardoor HDM de voorsprong op de concurrentie kwijtraakte. Maar sinds 2021 is die weer teruggepakt, nu er elke winter de eigen Skihut Dome wordt opgeblazen. ‘Ondanks de luxe van drie zaalvelden blijft het ook voor ons nog steeds passen en meten met trainingstijden, maar het geeft ons wel veel meer capaciteit en mogelijkheden. En dat zie je natuurlijk terug in de vaardigheden van de spelers’, zegt voorzitter Dielen.

Maar het succes van de club zit hem niet alleen in de trainingsuren. Ook in de kwaliteit van de coaches, benadrukt Poillot. De zes jeugdteams van HDM die dit seizoen actief waren op het NK Zaal of in de voorrondes daarvan, beschikten in totaal over dertien coaches, van wie er negen zelf in de topjeugd van HDM hebben gespeeld.

Oud-HDM-speelster Mila Muyselaar, beste zaalhockeyster van het seizoen 2021/2022, was dit seizoen assistent bij Dames 1. Ze werkte onder de vleugels van Floris Quak, die ook uit de eigen jeugd komt. Heren 1 werd dit jaar gecoacht door oud-HDM-speler Robbert Groeneveld. Pien van der Heide uit Dames 1 coachte Meisjes Onder 14. Dat deed ze samen met Hester van der Veld, die zelf alweer drie seizoenen het shirt van Amsterdam draagt, maar haar oude liefde dus niet is vergeten.

‘Onze coaches maken spelers echt beter’, vindt Poillot. ‘Alle kennis die ze als speler hebben opgebouwd, geven ze door aan een volgende generatie spelers, die zodoende ook weer meedraaien in de top. Ze leiden elkaar op.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Poillot noemt het jammer dat dit zaalseizoen de finales van de senioren en de jeugd niet meer op dezelfde dag in dezelfde hal werden gespeeld. Vroeger gebeurde dat wel, in het Topsportcentrum in Rotterdam. Nu werden de finales gespeeld in Sportcampus Zuiderpark en verspreid over twee weekenden. ‘Vroeger waren we hard op weg om Ahoy te vullen. Zo druk was het op een gegeven moment op het NK Zaal. Maar door de spreiding van de finales over twee weekenden, was dat nu niet zo. Ik zou het prachtig vinden als die wijzigingen worden teruggedraaid en we er volgend seizoen een nog groter spektakel van kunnen maken.’


1 Reactie

  1. lenny-baker

    Alle finales op dezelfde dag in dezelfde hal, dat was idd nog eens een feest! Hopelijk komt dat weer.


Wat vind jij? Praat mee...