Pro League-conflict: de sluimerende vulkaan komt tot eruptie

De onvrede bij Hoofdklasse-clubs over de impact van de nieuwe FIH Pro League is deze weken tot een climax gekomen in Eindhoven: Oranje-Rood weigerde om internationals af te staan voor het duel tegen Spanje. Door tussenkomst van bondscoach Max Caldas leek het conflict van tafel, maar de Pro League-vulkaan smeult nog na. Wat is er gebeurd en hoe moet het verder? Een analyse.

‘Chantage’ tegen internationals Oranje-Rood, kopte het Eindhovense Dagblad (ED) donderdag boven een artikel waarin Harry van Hout, voorzitter van de Stichting Tophockey Oranje-Rood, zijn versie van de Pro League-affaire toelichtte. Van Hout vindt dat zijn internationals door bondscoach Max Caldas onder druk zijn gezet en het conflict tussen bond en club over de rug van zijn spelers is uitgevochten.

Het artikel is met verbijstering ontvangen bij de KNHB. Het bondsbureau is onaangenaam verrast door de uitlatingen van Van Hout, omdat er was afgesproken geen mededelingen in de pers te doen en de stichtingsvoorzitter in de ogen van de KNHB een eenzijdig (en onjuist) beeld schetst. Maar officieel wil niemand reageren. De bond niet, de spelers niet en bij Oranje-Rood verwijzen ze naar het artikel in het ED. ‘Dat kunnen jullie een op een op hockey.nl zetten’, aldus Van Hout.

De kop uit het Eindhovense Dagblad van donderdag 4 april.

Off the record zijn betrokkenen spraakzamer en willen ze wel hun kant van het verhaal vertellen. Iedereen maakt duidelijk dat het nooit de bedoeling is geweest om de spelers de dupe te laten zijn, maar ondertussen worstelen de betrokken internationals wel met een enorm loyaliteitsconflict.

Moord en brand

Maar eerst even terug naar vorig jaar: het moment dat het speelschema van de nieuwe FIH Pro League-competitie naar buiten kwam. Zestien wedstrijden voor de Oranje Heren en zestien wedstrijden voor de Oranje Dames, kriskras over de wereld, in een tijdsbestek van zes maanden. De Hoofdklasse-clubs schreeuwden moord en brand. Ze vonden dat hun competitie – de beste van de wereld – veel te veel te lijden had onder het geweld van de nationale ploegen. De HHcv, het vertegenwoordigende orgaan van de Hoofdklasse, liet weten dat de clubs geen speelsters gingen afstaan voor de Champions Trophy voor vrouwen in China, in oktober 2018. Een conflict was een feit.

De KNHB herschikte vervolgens het programma, waarna de Hoofdklasse-clubs toch akkoord gingen met het speelschema. Maar achter de schermen sluimerde de onvrede nog steeds, met name bij de hofleveranciers van de Oranje-teams. Zij vinden de Pro League een gedrocht dat hun competitie dwarsboomt. Ze balen er ook van dat zij de spelers betalen, die meer en meer worden opgeëist door de bond.

Bondscoach Max Caldas met technisch directeur Jeroen Bijl, bestuurslid Tophockey Stephan Veen en bondsvoorzitter Erik Cornelissen. Foto: Koen Suyk

De KNHB, onder leiding van de nieuwe technisch directeur Jeroen Bijl, ging daarom in de maanden daarna opnieuw in overleg met de hofleveranciers om afspraken te maken over het oproepen van internationals tijdens de Pro League. Hoe zouden de 32-koppige Oranje-selecties worden samengesteld, hoe zagen de reisschema’s eruit en wanneer speelden en trainen de internationals bij Oranje? Een lastige legpuzzel, maar eind september gaven alle betrokkenen zwart op wit hun akkoord.

De vrede leek getekend.

Maar de Pro League op papier blijkt toch wat anders in de praktijk. Die is weerbarstiger. De Oranje Heren vlogen in januari en februari naar Nieuw-Zeeland en Australië. Gingen via Spanje naar Argentinië en sloten de eerste fase van de Pro League af met een thuisduel tegen Duitsland. Slechts een paar dagen voor de herstart van de competitie. Enkele hoofdcoaches, waaronder Alexander Cox van Kampong, lieten hun onvrede blijken. Zij vonden dat veel internationals vermoeid waren en ze amper tijd hadden om hun teams voor te bereiden op het tweede deel van het seizoen.

‘Bij Oranje-Rood groeide de onvrede’

Bij de teams die desondanks goed draaiden, zoals Kampong en Bloemendaal, verdween het gemopper naar de achtergrond. Maar bij Oranje-Rood groeide de onvrede. De ploeg van Roger van Gent, als tweede de winterstop in gegaan, kende een dramatische herstart met slechts twee overwinningen in zes duels. Met de 5-0 zeperd tegen Bloemendaal van afgelopen zondag als dieptepunt. Het zeker lijkende playoff-ticket is plots in groot gevaar.

En dan staat ook nog eens het prestigieuze EHL-toernooi op Oranje-Rood voor de deur. Van 17 tot en met 24 april wordt in Eindhoven zes dagen tophockey worden gespeeld om de Europese clubtitel. Voor volle tribunes en het liefst met een hoofdrol voor de thuisploeg, juist om die tribunes vol te krijgen. Het toernooi is belangrijk voor het prestige van de Eindhovense club, maar zeker ook voor de clubkas. Oranje-Rood moet fors investeren om de EHL te mogen hosten. Dat geld moet worden terugverdiend en daarnaast wil de club graag wat extra overhouden. Want zoveel mogelijkheden in een seizoen heeft een tophoofdklasser niet om de dure huishouding van een extra injectie te voorzien. Omdat gewone competitiewedstrijden gratis toegankelijk zijn, brengen alleen de play-offs in eigen huis wat extra geld in het laatje.

In Eindhoven is er daarom stress. Dat is begrijpelijk. Van Gent en zijn staf staan voor cruciale weken, waarbij de focus en aanwezigheid van iedereen wordt gevraagd. Maar de Pro League dreigt dat te verstoren. Na de competitiewedstrijd van komende zondag is er een Pro League-week. Voor de Oranje Heren stond er eerst zelfs een dubbel met Pakistan en Spanje op het programma. Maar door de schorsing van Pakistan resteert alleen het duel tegen Spanje, op zaterdag 13 april op Rotterdam.

Met zes internationals in de Pro League-selectie (Pirmin Blaak, Joep de Mol, Mink van der Weerden, Teun Beins, Max Kuijpers en Bob de Voogd) bestond de kans dat Oranje-Rood zijn belangrijkste spelers, pas een paar dagen voor de start van de cruciale EHL terug in Eindhoven zou hebben. Een angstbeeld.

Voor clubman Harry van Hout reden in te grijpen. Hij kon niet laten gebeuren dat zijn club met lege handen zou staan, alleen vanwege die door hem zo verfoeide Pro League. Als Van Hout vindt dat zijn club onrecht wordt aangedaan, verandert hij in een straatvechter. De mail die hij vervolgens aan de bond stuurde, was helder en duidelijk: Oranje-Rood stelt zijn internationals niet beschikbaar voor het Pro League-duel met Spanje.

Een voor de KNHB onbespreekbare stellingname. De Pro League is het hoogste hockeypodium, daarop moet Oranje zich in een zo sterk mogelijke samenstelling meten met de wereldtop. Daarnaast is de Pro League bepalend voor de plek op de wereldranglijst en onderdeel van de route naar olympische kwalificatie en in de toekomst waarschijnlijk ook naar het WK, zo stelde KNHB-directeur Erik Gerritsen onlangs.

Het tegenbericht vanuit het bondskantoor aan Oranje-Rood was daarom duidelijk: het niet beschikbaar stellen van spelers is tegen de gemaakte afspraken in september, daarmee gaan wij niet akkoord.

Een nieuw conflict was geboren.

Oranje-Rood zocht steun bij de andere hofleveranciers van Oranje

Van Hout zocht vervolgens steun bij de andere hofleveranciers van Oranje: Amsterdam, Bloemendaal en Kampong. Kampong toonde zich in eerste instantie wel solidair, zo wordt van verschillende kanten bevestigd.
Bij de andere twee ving Van Hout bot. Bestuurslid Pepijn Post van Bloemendaal, tevens gesprekspartner namens de Oranje-leveranciers met de KNHB: ‘Wat we allemaal vinden van de Pro League, staat in onze ogen los van deze discussie. In september is de beschikbaarheid van de internationals vastgelegd, daar was iedereen bij. Afspraak is afspraak. Wij hebben ons daarom niet solidair verklaard aan Oranje-Rood.’

Van Hout, die al heel wat jaren meeloopt, beriep zich vervolgens nog op een afspraak van circa vijf jaar geleden. Daarin hadden de Hoofdklasse-clubs met de KNHB vastgelegd dat een week voor de EHL geen spelers voor Oranje zouden worden opgeroepen. Maar dat was voor het Pro League-tijdperk en Van Hout repte daarover met geen woord tijdens de bijeenkomst in september, zo zeggen aanwezigen.

In september is de beschikbaarheid van de internationals vastgelegd, daar was iedereen bij. Pepijn Post, bestuurslid Bloemendaal

Op het bondskantoor groeide de irritatie over de houding van Oranje-Rood, waarmee afgelopen seizoen al onenigheid was. Op de voor hoofdsponsor Rabobank belangrijke Fandag ontbraken de spelers van Oranje-Rood op het laatste moment. Als enige club. ‘De belasting is met een dubbel op vrijdag en zondag in hetzelfde weekend te groot’, vond men in Eindhoven.

Bondscoach Max Caldas met manager Joof Verhees. Foto: Willem Vernes

Ondertussen begon bondscoach Max Caldas zich zorgen te maken. Hij had al eerder laten weten in verband met de EHL de spelers van deelnemers Amsterdam, Kampong en Oranje-Rood zoveel mogelijk te ontzien in de selectie voor het duel tegen Spanje. Maar een team samenstellen zonder spelers uit die teams, was niet mogelijk. Al was het maar omdat Oranje een overwinning op Spanje keihard nodig heeft om zicht te houden op de eerste vier plekken die toegang geven tot de Grand Final in Amsterdam.

Caldas toog daarop met zijn manager Joof Verhees naar Eindhoven waar zij in een hotel een gesprek hadden met de zes internationals van Oranje-Rood. De spelers kregen daar uitleg over de ontstane situatie, omdat de bondscoach vond dat zij daar recht op hadden. Tijdens het gesprek werd aangegeven dat de spelers ‘tot nader orde’ niet geselecteerd zouden worden. Op die manier hoefden de spelers ook niet te kiezen tussen Oranje en Oranje-Rood, was de uitleg. Op de vraag tot wanneer het ‘tot nader orde’ was, kregen de spelers volgens het Eindhovens Dablad het antwoord ‘Reken maar tot en met het EK deze zomer’. Dat toernooi wordt in augustus in België gespeeld.

Vijf van de zes internationals van Oranje-Rood in de Pro League-selectie: keeper Pirmin Blaak, Joep de Mol, Bob de Voogd, Teun Beins en Mink van der Weerden. Max Kuijpers ontbreekt. Links: Bram Huijbregts (Oranje-Rood). Foto: Willem Vernes

Met die harde boodschap wilde de KNHB een grens trekken en een duidelijk signaal naar alle clubs afgeven. De woorden van Caldas en Verhees misten hun uitwerking niet. Oranje-Rood stelde de internationals alsnog beschikbaar voor het duel tegen Spanje. Tot opluchting van de spelers. Zij hebben begrip voor de belangen van zowel Oranje als Oranje-Rood, maar zitten ongevraagd wel in de mangel. Caldas selecteerde daarop alleen aanvoerder Mink van der Weerden en aanvaller Bob de Voogd en alle partijen spraken af over de kwestie niet meer naar buiten te treden.

Daarmee leek de kou uit de lucht, maar binnen Oranje-Rood kookten ze van woede over de handelwijze van de bond. In het Eindhovens Dagblad kwam de vulkaan alsnog tot uitbarsting. ‘Het is te gek voor woorden wat er is gebeurd. Pure chantage, een dreigement. Gewoon schandalig’, fulmineerde Van Hout.
De KNHB geeft geen commentaar. ‘Het conflict is opgelost. Er is afgesproken dat er na de EHL op bestuurlijk niveau contact is tussen betrokken partijen’, zegt een woordvoerder.

Oplossing moet komen uit Lausanne

Na deze uitbarsting zal het voorlopig wel even stil zijn, maar de onrust blijft zolang de Nederlandse Hoofdklasse-clubs het idee hebben dat ze in een wurggreep worden gehouden door de Pro League. Een echte oplossing moet komen uit Lausanne, waar de FIH zich, na een internationale bijeenkomst afgelopen week in Amerika, op haar hoofdkantoor buigt over het nieuwe speelschema voor komend jaar. KNHB-directeur Gerritsen pleitte in Amerika voor aanpassing van het Pro League-schema, zodat er meer ruimte is voor het spelen van een Hoofdklasse-competitie. In de wandelgangen heeft hij laten weten ‘positief verrast te zijn over de opstelling van de andere landen’.

Met een positieve verrassing kan Gerritsen de Pro League-vulkaan in Nederland misschien tot rust brengen. Maar het gevaar van een uitbarsting blijft.


49 Reacties

  1. cmb-koning

    Oranje Rood heeft groot gelijk ! Bij de hofleveranciers Oranje dames is een paar weken geleden ook een forse discussie geweest over de inzetbaar rond de EHCC en Playoffs met als gevolg dat Oranje niet de sterkste opstelling heeft in deze periode . Stop de PL in deze vorm is niet houdbaar. Terug naar een voorronde championship per een of twee contingenten met een eindtoernooi , beste 8 . Volgend seizoen /jaar wordt het helemaal een puinhoop .Pro Leaque, play offs en een drie/viertal weekenden EHL voor dames en heren en dat in een olympisch jaar !! Nooit doen !!! Dan spelen we maar niet meer mee met de PL in 2020 KNHB !!

  2. Mark Bouwman

    HK-clubs kunnen zich beter maar eens goed gaan realiseren/afvragen of de verhoudingen met de KNHB nog van deze (Pro League) tijd zijn. De HK clubs zijn tonnen kwijt aan hun eerste teams, spelen een totaal ontregelde af te raffelen HK competitie en mogen hun spelers ook niet laten meedoen aan de voorbereiding van hun Europese competitieverplichtingen....? Lekker verhaal....😡. Welke bestuurders gaan dit eindelijk aanpakken/oplossen en geven hun (bonds)coaches de randvoorwaarden waarbinnen zij kunnen opereren?

    1. jappiekrekel

      Een nieuw bestuur!

  3. asjemenou

    Triest. Kelderniveau. Slangenkuil. Spierenbal taal. Consument niet bij gebaat. KNHB bestuurlijk slappe hap. Te hoog academisch gehalte. Doe normaal !

  4. gaston-orozco

    clubs moeten oppassen dat ze niet irriteren. knhb maak gecentraliseerd programma zoals Australië. topsporters geven de voorkeur aan de Olympische gouden medaille met oranje. geen hoofdklasse.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Haha, alsof het een keuze is! En met deze coach is de kans uberhaupt heel klein.

    2. jappiekrekel

      de clubs moeten oppassen? Wie is er de Baas? ; de leden vertegenwoordigd door de Clubesturen.. Zeker niet de BOBO's

  5. luchtisblauwgrasisgroen

    Dat Max Caldas hier aan mee doet is nog wel het aller ergste - dreigen om de carrieres van spelers kapot te maken omdat ze voor hun club uit willen komen, walgelijk! Uiteindelijk zijn de supporters de grootste dupe, het niveau van de hoofdklasse gaat onderuit en het Nederlands elftal is ver onder de maat.

  6. pacoh

    Clubs betalen de spelers. Als de bond financieel zou bijdrage aan de clubs zou de spanning anders zijn. Misschien minder bobos mee naar die trips? Snel verdient. Wat Caldas en Verhees doen is ouderweds ‘ management by fear’ niet echt van deze tijd en gaat ook als een boemerang terugkomen.

  7. jonathan

    Wat raar dat Oranje Rood nu zo in de spotlights staat terwijl er bij Kampong achter de schermen door commissaris hockey, coach en begeleiding ook een spelletje is gespeeld. Is er nu niemand verbaasd dat er bij Kampong maar twee spelers zijn geselecteerd??? Dit ruikt niet dit stinkt!!!

    1. jhlp

      Sander de wijn geblesseerd, Kemperman buiten selectie van pro league, Kellerman en Caldas geen goeie combie om rare redenen... Dan blijven alleen Balk, Janssen en de Vilder over. Dus 2 van de 3 geselecteerd, niet 2 van de 6 zoals bij OR

  8. gaston-orozco

    caldas/knhb is slim. hij weet dat toppers oranje willen spelen. capituleer oranjerood. Denk je dat toppers in de toekomst zullen tekenen voor OR als ze zijn uitgesloten van oranje? Nee. Geen chantage. gewoon gezond versand.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Capituleer Oranje Rood? En hierna Kampong, Bloemendaal, Amsterdam... Het is een schandalige move van een bondscoach die op deze manier de hoofdklasse kapot maakt. Hoe gaat Caldas het vertrouwen van zijn spelers behouden? Wat is het volgende dreigement?

  9. jappiekrekel

    bedroevend dit artikel: deze redactie staat onder regie van de KNHB, was zelf de stuwende kracht achter de stortvloed aan tranentrekkend enthousiasme... volledig ongeloofwaardig dat men nu 'zomaar en ineens' het roer omgooit en kritische kantekeningen ineens publiceert. lijkt veel op een door de KNHB georchestreerd verhaal om straks 'bakzeil' te kunnen halen.

  10. gaston-orozco

    knhb heeft olympische spelen. zolang ze die prijs hebben, zullen ze voorrang krijgen voor toppers. Het is simpel. Toppers spelen hockey om oranje te vertegenwoordigen. niet voor clubs.

    1. jappiekrekel

      knhb heeft niets zonder spelers en clubs. Bestuur is gebakken lucht

  11. gaston-orozco

    Nederland is het enige hockeyland waar de clubs zoveel invloed hebben. Het is belachelijk. Ze moeten onthouden dat clubs alleen werken omdat knhb ze toestaat. Clubs zijn hun plaats in de hiërarchie vergeten. Fih -> Knhb -> Clubs.

    1. jappiekrekel

      Nare smaak bij deze uitspraak.. hierarchie? Zonder leden geen clubs zonder clubs geen bestuur - zonder dit bestuur wel beter af.

    2. LJvV

      De clubs betalen de spelers hoor. Bovendien leveren de clubs de spelers en leiden de clubs de spelers op.

  12. jappiekrekel

    Hulde voor H.H

  13. pacoh

    @g-hockeyfan heeft duidelijk fans bij de KNHB. zonder clubs geen spelers. Nederlands hockey niet te vergelijken met Australie ed. Of ze moeten er als bond serieus geld in steken en de spelers betalen! Dat laten ze nu aan de clubs over.

    1. LJvV

      Ten koste van breedtesport leden die meer moeten gaan betalen. Dure pro league afschaffen lijkt mij het beste, maar dat zal wel nooit gebeuren aangezien het een pronkstuk van de bobo's is die weer een mooi aantal plezierreisjes kunnen maken

  14. gaston-orozco

    Clubs kunnen zeker bestaan zonder toestemming van Knhb. Ze zullen gewoon geen erkend hockey spelen. Denk je dat toppers lid worden van een club die geen weg naar oranje heeft? Je hebt je hoofd vast in het zand. Natuurlijk is het voor iedereen beter voor vreedzame relaties. Maar uiteindelijk ligt het bord boven de clubs. Dat is hoe het werkt in de echte wereld. Is het eerlijk? Dat is mening.  

    1. goud

      Clubs kunnen prima bestaan zonder KNHB. THHB, Tweede Hollandse Hockey Bond, kan zo opgericht worden. Een KNHB (=vereniging) zonder clubs (=leden van de vereniging) is onmogelijk. Uitermate storend dat Hockey.nl zich wederom voor karretje van KNHB laat spannen, journalisten onwaardig en elke behoorlijke journalistieke redactie zou zich langzamerhand gaan distantiëren van het eigen medium uit respect voor het vak.

    2. LJvV

      Als de clubs weglopen bij de bond is de bond niks meer. Net zoals een club niks meer is als de leden weglopen. Trek de parallel met de 'echte wereld' zoals jij het noemt; een land is niks zonder haar inwoners

    3. Mark Bouwman

      Je weet toch hoop ik wel dat in het Nederlandse hockeymodel de clubs de basis en levenslijn van onze sport zijn en NIET het Nederlands Elftal ?? En de clubs en hun sponsoren de lifeline en financiers van de spelers ??

  15. thejoker92

    Hahaha wat een zielige reacties hier. De FIH heeft de HWL en de Champions Trophy gekild en is daarna met deze Pro League gekomen. Dat dit schuurt met een WK en verre uitwedstrijden en thuiswedstrijden op onhandige data is logisch. Dat het volgend jaar anders moet is wel duidelijk, maar een club die zich niet aan gemaakte afspraken houden is toch ook zeer kwalijk. Dat Oranje-Rood opeens gaat piepen als het minder gaat in de competitie is zo ongelofelijk bizar en tegen alle afspraken in. Afspraak is afspraak, anders had je sowieso nooit in moeten stemmen.

  16. jappiekrekel

    thejoker92: FIH besluit, KNHB besluit welke keuze hadden de clubs anders dan instemmen? uiteindelijk onwerkbaar en onmogelijk..wat doet KNHB..nada noppes nul... Hier loftrompet toeteren over een dramatisch project. Clubs en spelers de dupe.

  17. DolfJansen

    Ergens snap ik het van de kant van Caldas wel. Het loopt tot nu toe voor geen meter in de PL, en met alle afwezigen levert Oranje-Rood 4 basisspelers (vd Weerden, De Mol, Blaak en De Voogd). Die man moet toch een team samenstellen dat kan zorgen dat Nederland niet nog harder afgaat tijdens de rest van deze onzin? Los van dat moeten we de PL sowieso niet als graadmeter zien, daar is het EK voor.

    1. jhlp

      Mee eens! Iedereen rekent Caldas af op (onder andere) het resultaat in de PL maar wanneer hij niet eens meer de basisspelers van Oranje van de top4 clubs mag ‘lenen’, waar gaat het dan nog heen met Oranje? 6 punten uit 5 wedstrijden....

  18. rancoburgzorg

    Ik gun het Caldas zeker niet, sympathieke vent, maar ik hoop heel erg dat het Nederlands mannenteam de finale van de Pro Liga NIET haalt. Mogen een paar honderd man straks naar Spanje - Argentinie gaan kijken of zo. Veel succes! De stekker moet er echt zo snel mogelijk uit, liefst per direct. Het is hier al zo vaak aangevoerd: Er is vaak nauwelijks publiek, het is op onzalige tijden, achter de betaaltelevisie verstopt, leeft niet in de sociale media, kortom er is nauwelijks interesse. Als we niet uitkijken gaan we het langebaanschaatsen achterna. In eigen land een vol stadion en in het buitenland een handjevol gekke bejaarde Hollanders aan de zijlijn en verder niemand meer. En zitten we met een verwaarloosde Hoofdklasse waar de sponsors maken dat ze weg komen, en hele batterijen solide HK spelers op hun 25e al stoppen omdat zij niet tot de uitverkorenen behoren die met Oranje een half jaar mogen rondreizen.

  19. ruurdjanrauwerda

    De clubs betalen de spelers. De toelage vanuit de KNHB is lief bedoeld, maar niet meer dan een scheet & en een bosje konthaar. Oranje is daarom alleen belangrijk zolang de spelers nog studeren. Zodra ze werken wordt het een ander verhaal, maatschappelijke carrieres zijn minder plooibaar. Behalve de spelers die hockeytrainer oid worden (Blaak met zn keepers academie etc). Met een overvolle agenda is dit voor een aantal spelers niet vol te houden. En laten dat nu net de meest ervaren spelers zijn. Een aantal internationals kiest uit financiele noodzaak voor de Maleisische of Indiase hockeytoelages, je kunt ze dan wel schorsen voor Oranje maar daar heb je ook jezelf als KNHB mee. De hoofdklasse zorgt voor de sponsorinkomsten van clubs en de KNHB, zo liggen de financiele verhoudingen. Dat bv Oranje Rood en Alexander Cox wèl de ballen hebben om hier wat van te zeggen, toont hun liefde voor het hockey. Zij willen er voor vechten om dat te behouden en terecht. Wat Caldas heeft gedaan met de internationals van Oranje Rood kan natuurlijk niet, dit komt terug op het moment dat hij het niet kan gebruiken... Jeroen Bijl houdt van uitdagingen en mag de KNHB helpen een moderne sportbond te worden die naar clubs & spelers luistert. De KNHB mag blij zijn met de clubs en niet andersom, zo liggen de sportieve verhoudingen. Er is geen enkele sportclub die bestaat bij de gratie van een sportbond.

  20. ruurdjanrauwerda

    Ben ik de enige die het opgevallen is dat het stukje “Wie oh wie biedt er Thomann, Matthijssen, etc” plotseling gedelete is en niet meer op internet terug te vinden is ? De media-adviseurs waar ook Putin,etc graag gebruik van maken worden blijkbaar nog steeds door de KNHB ingehuurd...

  21. gaston-orozco

    Als 'arme' landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, VS etc zich centrale programma's kunnen veroorloven, kan Nederland het ook betalen. Ze worden ook gefinancierd met belastinggeld en bijdragen van clubleden. Samen als Nederland. Waarom hebben we er geen? Omdat de Hoofdklasse-competitie een beter systeem is om toppers voor oranje te trainen. Iedereen wint. Spelers verdienen meer door te spelen voor clubs en knhb besteden middelen elders. Clubs willen het bord irriteren door te weigeren om toppers voor oranje te laten spelen? De reden hoofdklasse bestaat? Dan is er een probleem. Dat is waarom het beter is voor goede relaties. Zelfs voor "grote" clubs. Er zijn 100s clubs in Nederland. Ze worden niet beïnvloed. Deze "oorlog" is tussen 6-8 clubs en hun egoïstische voorzitters die geloven dat ze krachtiger zijn dan de knhb. Act normaal.

    1. Mark Bouwman

      Wie bent u, kunt u als u een dergelijke positie inneemt in ieder geval met open vizier bijdragen aan deze discussie ? Dank.

  22. rosa1991

    En dan selecteert Caldas vd Weerden en de Voogd... Beide niet echt lekker spelend de laatste tijd, waarschijnlijk omdat ze al te druk zijn. Blaak thuislaten vind ik persoonlijk een misser, in Mol zie ik potentie en over de laatste twee heb ik nog geen mening kunnen vormen, dus hou ik m'n mond dicht

  23. MIck

    @g-hockeyfan, je wauwelt zoveel onzin dat het bijna aandoenlijk is. Of je bent heel hard tegen een deur gelopen en zegt daarom deze onzin of je weet gewoon niet beter.

  24. vostammer

    Wat mij betreft wordt er een keuze gemaakt tussen een uitgebreide Hoofdklasse of een PL. De bond moet kleur bekennen.

  25. gert_nl

    Misselijk powerplay van Caldas: eerst dreigen met schorsing en vervolgens maar twee spelers van OR selecteren. Een echte vent was het gesprek met OR aangegaan en had daarin het compromis afgesproken om slechts twee man te selecteren. Iedereen tevreden, geen gezichtsverlies, geen verziekte relatie.

  26. goud

    De actie van Caldas vind ik niet handig maar ik begrijp hem uit zijn rol/belang wel. Hij wordt er toe gedwongen door het onvermogen van KNHB om mee te denken met OR en eerder gemaakte afspraken, met het veranderende belang van OR meegewogen, aan te passen. Caldas niet de oorzaak Oorzaak is de bestaande afspraak waar OR nu moeite mee krijgt. Uitspraken als afspraak=afspraak worden alleen gebruikt door mensen die moeite hebben met heroverwegen en aanpassen, anderen kunnen het opnieuw bekijken en tot (nieuwe) overeenkomst komen. OR had die behoefte en het vermogen, Bij de KNHB ontbreekt dat dus.

  27. jonathan

    Afspraak = afspraak is dus voor mensen die moeite hebben met aanpassen en heroverweging??????? Dus voor goud is een contract een wassen neus. Dat die PL niet klopt is door bovenstaande reacties wel duidelijk maar je kan toch niet zomaar bestaande formulering direct aanpassen .

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      De KNHB heeft ook ooit afgesproken dat EHL voor interlands gaat. Dat OR dit in September niet heeft opgebracht betekent niet dat deze overeenkomst automatisch komt te vervallen..,

    2. goud

      Je vraag kan ik bevestigen, klopt helemaal. Je opmerking niet; ook bij een onenigheid in een contract situatie moet je er samen uit komen om beide tevreden te blijven, of gaat dat bij jou en je baas anders?

  28. jonathan

    Sorry goud, nooit voor een baas gewerkt. Mijn hond wel.

  29. rancoburgzorg

    Het gemor onder de Nederlandse clubs is ook in Belgie niet onopgemerkt gebleven. Onze vrienden van de Belgische hockey site okey.be besteden er volop aandacht aan.

  30. haags-hopje

    Zie dit artikel maar als een door de KNHB uitgeschreven enquête. Feit blijft voor de KNHB dat Oranje Rood volledig gelijk heeft, de Pro League een gedrocht is en de bondscoach totaal niet lijkt te kijken naar de vorm van spelers. De clubs moeten zeer snel de krachten bundelen. De grofweg 25 clubs waar men tophockey wil spelen zouden zich hard moeten maken voor een Hoofd- en Promotieklasse die echt goed verkocht kan worden. Daar moet een markt voor te vinden zijn. Wordt nooit voetbal, maar iets professioneler, zou voor spelers en fans mooi zijn.

    1. vostammer

      Heel erg eens met je. De weg vooruit is de uitbouw en professionalisering van de Hoofdklasse. Niet het verzamelen van airmiles met een klein groepje hockeynomaden.

  31. jojo

    Doeslief https://doeslief.sire.nl/


Wat vind jij? Praat mee...