Tip-in #3: Wie is de Nathan Rutjes van het hockey?

In onze rubriek Tip-in belichten we iedere week met een knipoog grappige of opmerkelijke zaken uit de hockeywereld. Heb jij ook een geinig nieuwtje of een opvallend feit? Mail dan naar redactie@hockey.nl.

Bijnaam van de week
NOS-commentator Philip Kooke bedacht afgelopen zondag in de samenvatting van Amsterdam – Rotterdam (2-3) een opmerkelijke bijnaam voor Rotterdam-speler Oliver Polkamp. Hij noemde hem ‘de Nathan Rutjes van het hockey, de meest positieve waterdrager’.

Wij zijn vooral benieuwd of Polkamp, met zijn nieuwe bijnaam op zak, zich nu ook het opvallende kapsel van Nathan Rutjes laat aanmeten.

Hockey bij Shinty, maar ook tekenen met Anne Veenendaal bij Amsterdam op stakingsdag
We riepen vorige week in deze rubriek op om het voorbeeld van Rotterdam te volgen. Daar geeft Heren 1 op 5 oktober, de stakingsdag in het basisonderwijs, een clinic aan de kinderen die een extra vrije dag hebben. Dat is nu al succes, want vanwege de overweldigende belangstelling is de inschrijving in Rotterdam gesloten. We zien tot onze vreugde dat de actie navolging krijgt in hockeyland.

  • Zoals bij Shinty. Daar vindt onder leiding van het vaste team trainers ‘een te gekke beestachtige hockeyclinic voor de jongste jeugd’ plaats. Opgelet: het thema is¬†dierendag, dus er mag verkleed worden of knuffel mee als mascotte.
  • Ook bij SCHC en Houten kunnen de kids terecht. De Ridder hockey houdt op beide locaties een “snipperdag”. Kijk op deridderhockey.nl voor meer informatie.
  • Kinderen die zich te laat hebben ingeschreven bij Rotterdam, hebben geluk: ook bij stadgenoot Leonidas kunnen de kinderen op 5 oktober terecht voor een clinic van Heren 1 en Dames 1. Vanaf 8.30 uur, inclusief lunch, voor 25 euro. Daar kan geen buitenschoolse opvang tegenop.
  • Of de kinderen ook bij Kampong terecht kunnen, is nog even de vraag. Rens van Zoelen mailt ons dat hij met ‘de grote gymles’ bezig is. ’s Morgens wil hij Dames 1 laten trainen, ’s middags Heren 1. Er moet plek zijn voor 150 kids. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen en die van de kids waarschijnlijk ook. Hij houdt ons op de hoogte, zo belooft hij. Wordt volgende week vervolgd.
  • Bij Amsterdam vangt Dames 1 de kinderen op. Ook niet-hockeyers kunnen daar terecht. Zij gaan dan knutselen en tekenen. Wij zijn benieuwd welke speelsters van Amsterdam het meest creatief zijn? Wij zetten in op keepster Anne Veenendaal. Ook coach Rick Mathijssen zien we elke week tijdens de pauzes zo driftig op een bord tekenen, dat we van hem de nodige creativiteit op papier verwachten.
  • De Warande heeft een soortgelijk programma. Dames 1 vangt de kinderen op van 08.30 tot 15.00 uur en in de tussentijd wordt er gehockeyd, geknutseld en spelletjes gespeeld. Prijs, net als bij Rotterdam en Leonidas: 25 euro.

Anders clubs die op 5 oktober iets organiseren, kunnen nog steeds mailen naar redactie@hockey.nl. Zij krijgen volgende week in deze rubriek een eervolle vermelding.

Even een ijsje eten in Saint Tropez
In het voetbal wordt vaak geklaagd dat het programma voor de spelers te zwaar is. Hockeyers hebben daar geen last van. En zeker de speelsters van Oranje niet. Afgelopen zondag speelden de Oranje Dames nog een zware competitiewedstrijd met hun club, vrijdagavond moeten ze in een extra speelronde weer aan de bak, zondag volgt een reguliere speelronde en maandag starten ze weer met de training van Oranje. Pittig? Vermoeid? Geen sprake van!
Tussen alle hockeybesognes door vlogen de Oranje Dames deze week gewoon even naar het Zuid-Franse Saint Tropez. Om een ijsje te eten. Bikkels zijn het!

Quick Stick krijgt 10.000 euro van huisarts bij rookverbod
Een opvallend bericht in de Leeuwarder Courant van deze week. Als supporters van hun 17-jarige dochter Bibi die bij Quick Stick hockeyt, storen de huisartsen Joost Bronswijk en Anna Nynke Hiemstra zich al tijdenlang langs de lijn aan het gerook op de club. In hun praktijk in Echtenerbrug worden ze elke dag geconfronteerd met de gevolgen van al dat gepaf, waardoor ze nu iets hebben bedacht.

Ze schenken Quick Stick 10.000 euro als de club het sportpark rookvrij maakt. Voorzitter Robert Meijer spreekt in de krant van ‘een prachtig aanbod’ en onderzoekt of er draagvlak voor is. ‘Het zou mooi zijn als we de eerste rookvrije hockeyclub in het Noorden worden.’

Tim Swaen moet aan de halters
Het hockeyspel gaat, zeker bij de mannen in de Hoofdklasse, razendsnel. Constateren wie er heeft gescoord, is niet altijd eenvoudig. Zelfs als je er met je neus bovenop staat, is het nog een crime. Laat staan als je een doelpunt moet beoordelen als je ver weg staat.

Dat is bij Bloemendaal het geval, waar een vriendelijk dame vanuit de bestuurskamer als omroeper fungeert. Vanuit die bestuurskamer heb je prima zicht op het veld, maar de goal aan de andere kant is ver weg.

Zondag tijdens het duel Bloemendaal-HGC had de omroepster, gesteund door twee zeer vriendelijke gastvrouwen, een fikse klus. De Mussen scoorden er driftig op los: na een kwart was het al 4-0. Dat zorgde voor heel wat hoofdbrekens bij de dames. Dat begon al bij de eerste treffer. Die werd gemaakt door de van Tilburg overgekomen Tim Swaen. ‘Het is al 1-0 door een doelpunt van Sander ’t Hart’, sprak de omroepster vrolijk. ‘Nee, nee, dat is hem niet. Het is nummer vijf, Tim Swaen’, reageerden de andere dames. Ter controle keken ze op het scherm in de bestuurskamer, die met tien seconden vertraging de wedstrijdbeelden weergeeft.

Een handig systeem om fouten te voorkomen. Maar de omroepster had nog wel een andere optie. ‘Kan die Tim Swaen niet wat meer aan krachttraining gaan doen, dan wordt hij wat breder en kunnen we zijn rugnummer beter lezen.’


Wat vind jij? Praat mee...