WK Tip-in #2: Dé tip om het WK te kunnen kijken

In onze rubriek Tip-in belichten we ook tijdens het WK in Londen grappige of opmerkelijke zaken uit de hockeywereld. Heb jij ook een geinig nieuwtje of een opvallend feit? Mail dan naar redactie@hockey.nl.

Alle WK-duels kijken? Snel op vakantie naar Zweden of gebruik VPN

De Oranje Dames zijn in Londen lekker bezig. Hockeyliefhebbers hebben de drie eclatante overwinningen live gezien via de NOS en kunnen vanaf donderdag hun hart ophalen. Dan zendt de NOS de kwartfinale tegen waarschijnlijk Engeland uit via NPO1 en NOS.nl. Vanaf het weekend maakt de publieke omroep meerdere programma’s rondom de halve finale en finale van het WK in Londen. Wij kijken er al naar uit.

De fanatieke hockeykijker had het liefst gezien dat ook de andere WK-duels zouden worden uitgezonden, maar daar heeft de NOS (nog) niet voor gekozen. Mocht daar verandering in komen, laten we je dat direct weten. Tot die tijd moet je het doen met de samenvattingen op hockey.nl en de live-updates die we bij belangrijke wedstrijden maken vanuit Londen.

Wil je echter toch alle andere WK-duels live zien, dan is dat mogelijk. De internationale hockeybond FIH zendt via haar YouTube-kanaal alle wedstrijden live uit. Bij de deelnemende landen zit echter een GEO-block op. Simpel gezegd: die kun je dus vanuit Nederland niet bekijken.

Nu kun je natuurlijk op vakantie gaan naar Zweden, Noorwegen of Maleisië, want daar zijn de duels bij de FIH wel te zien. Maar er is een goedkopere oplossing: gebruik VPN. Daarmee kun je simuleren dat je op vakantie bent in een niet-hockeyland. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet.

Zoek op Google naar VPN-verbinding en je vindt handleidingen voldoende. Heb je een VPN-verbinding gemaakt met je laptop, smartphone of tablet, dan ga je naar het YouTube-kanaal van de FIH en voilà je ziet de beelden vanuit het Lee Valley Hockey and Tennis Centre.

Bizar moment: ‘redding’ van het toernooi

Soms moet je als keepster gekke capriolen uithalen om een doelpunt te voorkomen. De Nieuw-Zeelandse goalie Grace O’Hanlon wilde koste wat kost voorkomen dat de Argentijnse Agustina Habif van dichtbij en voor open doel de rebound van een strafcorner binnen zou schieten en bedacht in een split second een ingenieus plan.

In eerste instantie stopte O’Hanlon met haar handschoen de rechtstreeks op doel gesleepte strafcorner. Tijdens die actie vloog haar handschoen uit, precies in de richting van aangeefster Agustina Habif, die bij de paal stond. Habif zag nu de bal én een handschoen op haar afvliegen. Op het moment dat Habif de bal controleerde en op goal wilde slaan, deed O’Hanlon iets opmerkelijks. Omdat haar ene handschoen toch al uit was, gooide de keepster in een opwelling haar andere handschoen – met stick – erachteraan. Het werkte, want in alle verwarring sloeg Habif niet tegen de bal, maar tegen een handschoen.

Zelfs de scheidsrechter moest erom lachen. Het gevolg van deze actie was uiteraard wel een strafbal. Daaruit scoorde Argentinië alsnog.

De beelden van het opmerkelijke moment zijn hieronder te zien. De video start meteen bij de betreffende strafcorner.

Engelsman over de lange achternaam van Carlien

Tot slot een opvallend feitje over Carlien Dirkse van den Heuvel, dat tijdens het WK is ontdekt door een Engelse journalist. Vanwege haar 200ste interland besloot hij eens dieper in haar carrière te duiken. Zijn opvallendste ontdekking: in haar 200 interlands heeft Dirkse van den Heuvel minder vaak verloren (dertien keer) dan dat ze letters in haar achternaam heeft.


3 Reacties

  1. ebaart

    De NOS zou natuurlijk ook gewoon aan de FIH kunnen aangeven dat alle wedstrijden die zij zelf niet live uitzendt op tv of website gewoon vrijgegeven mogen worden. Dan zit er geen geoblock op, worden uitzendrechten niet geschonden door gebruik van VPN en kan iedere hockey liefhebber gewoon alles kijken... Als dit in andere landen kan, waarom dan niet met de NOS?

  2. rancoburgzorg

    Baart heeft gelijk. Dit zou met 1 telefoontje kunnen worden geregeld. En de verantwoordelijkheid ligt bij de nationale Bond. Dat amateurisme is hemeltergend. Maar goed, de bestuurders zitten momenteel op het ereterras in Londen gewichtig te doen, dus weten hun veel. De Hockeybond heeft, ondanks de bijna 300.000 leden, heel weinig invloed in Hilversum en heeft zelf nauwelijks begrip en aandacht voor nieuwe media en tv exposure. Ze vinden het al jaren prima dat er nauwelijks mensen naar Hoofdklasse wedstrijden komen. Zolang de sponsors doorgaan met betalen en de witte wijn maar koud staat... De FIH heeft helemaal al een andere agenda. En daar heeft Nederland nauwelijks iets te vertellen.

  3. jojo

    Ik heb 2 jaar geleden via allerlei wegen geprobeerd om met de hele familie vanuit ons vakantieland Frankrijk te kijken, maar dat was onmogelijk. Niet via NPO.nl of ZiggoGo. Ik snapte daar toen al helemaal niks van. We zijn in die vakantie geswitchd naar het Oranje beachvolleybal...waanzinnig mooi. Ik neem aan dat er nu, in 2018, gewoon gekeken kan worden ;-)


Wat vind jij? Praat mee...