Analyse: Laren stak dit seizoen te lang de kop in het zand

De val van voormalig topclub Laren kwam zondagmiddag tot een dieptepunt met de degradatie naar de Promotieklasse. Te lang dit seizoen zag de club, die negen jaar geleden de Europa Cup won, de bittere realiteit niet in. ‘Aan het begin van dit jaar had ik verwacht dat we voor een verrassing konden zorgen’, gaf aanvoerder Macey de Ruiter afgelopen zondag eerlijk toe.

Het was een nogal optimistisch persbericht dat Laren op zondag 7 juni 2020 de wereld instuurde. In de weken daarvoor waren met Lisanne de Lange (Pinoké), Klaartje de Bruijn (SCHC), Mila Muyselaar (hdm) en Elin van Erk (Victoria) vier ervaren speelsters vertrokken zonder dat er veel kwaliteit voor was teruggehaald. Zelfs met hen erbij was Laren een seizoen eerder niet verder gekomen dan de negende plaats, de laagste klassering sinds mensenheugenis.

Toch schreef de club in het persbericht, waarmee de aanstelling van eindverantwoordelijke Serge Spoelstra en assistent Darren Cheesman werd bekendgemaakt: ‘Met de samenstelling van de staf is er vooral gekeken naar de behoeften van de groep en de ambitie om aansluiting te krijgen bij de top, nu en in de toekomst.’

In plaats van zich bescheiden op te stellen nadat vier seizoenen op rij de play-offs niet waren gehaald, liet de club doorschemeren te dromen van een terugkeer naar de top. Tophockeycommissielid Hanneke Smabers vond het in de week na het versturen van het persbericht, drie maanden voor het begin van de competitie, nog moeilijk een doelstelling te formuleren, maar leek weinig rekening te houden met degradatie.

‘Ik vind het moeilijk in te schatten waar we nú staan. De huidige groep is nog niet definitief. Mogelijk worden er nog enkele speelsters van buitenaf aan toegevoegd.’ En: ‘Afgelopen seizoen zijn we negende geworden. Ik zou het al mooi vinden als we op den duur weer richting de vijfde, zesde plaats kunnen klimmen.’

Bij Laren-talent Sanne Hak staan de tranen in haar ogen. Foto: Bart Scheulderman

De club zag lang de nieuwe werkelijkheid niet volledig in

De speelsters die Laren de weken daarna aantrok, waren Djoeke Vogel (Pinoké), Cécile Knuvers (Pinoké), Liselot Timmermans (Nijmegen) en Vanessa Blockmans (Waterloo Ducks), minder ervaren hockeysters dan de namen die waren vertrokken. Met de vernieuwde selectie kende Laren een valse start. De oefenwedstrijd tegen Amsterdam op zondag 23 augustus eindigde in een 9-0 nederlaag, een teken aan de wand.

Ook het begin van de competitie was met nul punten uit de eerste vijf wedstrijden veelzeggend. Toch weigerde Spoelstra – clubman in hart en nieren – op dat moment te concluderen dat met deze selectie handhaving het einddoel moest zijn. ‘Omdat we nog niet weten wat reëel is.’ Klaarblijkelijk was er nog steeds hoop dat Laren sterk genoeg was om zich niet in het degradatiegevecht te hoeven mengen.

Terwijl concurrenten HGC en Victoria met ‘handhaving’ de meest realistisch mogelijke doelstelling hadden geformuleerd, sprak Spoelstra over het opknippen van het seizoen in ‘blokken’ en het stellen van ‘tussendoelen’ om daarna te zien ‘waar we staan’. De club uit het Gooi, waar de gloriejaren nog vers in het geheugen liggen, kreeg de zin ‘we moeten tegen degradatie vechten’ nog niet over de lippen.

Cécile Knuvers voelt de pijn van de degradatie. Foto: Bart Scheulderman

Er moest te veel worden geleund op jonge speelsters

Ondertussen werd steeds duidelijker dat de ploeg in de breedte niet sterk genoeg was. Laren kreeg te maken met een aantal blessures. Bieke Wijnmaalen (20) scheurde vlak voor het begin van het seizoen de voorste kruisband van haar rechterknie en speelde geen minuut, Florine Klinkhamer (19) stond lang aan de kant door een liesblessure. Ook clubtopscorer Pam van Asperen (26 jaar, vier goals), aanvaller Bente van der Veldt (20) en rots in de branding Fleur Kok (25) waren een aantal weken niet inzetbaar.

Er moest zodoende te veel worden geleund op jonge speelsters. Van de twintig beschikbare namen op de spelerslijst speelden er vorig seizoen vijf in de A’tjes, een kwart van de selectie. Bovendien is ook Belgisch international Vanessa Blockmans – overigens een prima aanwinst voor dit Laren – nog altijd slechts negentien jaar.

Het kostte al deze talenten tijd om aan te haken bij het hoofdklasseniveau. Daarnaast beschikte de ploeg over te weinig oudere speelsters om hen daarin te begeleiden. Met het terughalen van de toen 34-jarige Julia Müller probeerde Laren ervaring aan de groep toe te voegen, maar aan haar comeback kwam al snel een einde toen de voormalig Duits international bekendmaakte zwanger te zijn.

Maxime Kerstholt geeft de afscheid nemende keepster Karlijn Adank een knuffel. Foto: Bart Scheulderman

Coach Serge Spoelstra verkeek zich op de regels over degradatie

Terwijl concurrent Victoria na de winterstop vleugels kreeg en de ene na de andere overwinning boekte, zakte Laren steeds verder weg in het moeras. Halverwege februari stond de voormalige topclub voor de eerste keer onderaan. ‘Ik wist dat het moeilijk ging worden, maar zó moeilijk had ik eerlijk gezegd niet verwacht’, gaf tophockeycommissielid Hanneke Smabers inmiddels eerlijk toe.

Wel stelde ze nog altijd dat Laren de maanden daarvoor niet een te grote broek had aangetrokken. Nog altijd filosofeerde de club over een stapsgewijze terugkeer naar de top. ‘We hebben inderdaad de ambitie om daar ooit terug te keren, maar dat is natuurlijk een meerjarenplan’, zei Smabers. ‘Zonder geblesseerden hadden we dit jaar best een heel klein stapje in de goede richting kunnen zetten. Ik zeg niet we dan nu vijfde hadden gestaan, maar ik denk wel dat we dan meer punten hadden gehaald.’

En: ‘De geschiedenis heeft bewezen dat er mooie dingen mogelijk zijn in Laren. Nu de financiële middelen verdwenen zijn, zijn we hard gevallen. Ik hoop dat er met alle goede inspanningen weer betere tijden zullen komen.’

Ondertussen bleek coach Spoelstra de ernst van de situatie niet in te zien. In een interview met de Gooi- en Eemlander zei hij rekening te houden met een alternatieve ontsnappingsroute. Volgens hem was ‘het meest voor de hand liggend’ dat er niemand zou degraderen, omdat het vooruitzicht op het uitspelen van de Promotieklasse vanwege het coronavirus nogal somber was. ‘Op dat niveau moeten ze sowieso nog vier speelronden afwerken om tot een eindstand te komen’, zei Spoelstra. Hij zat ernaast. Ook bij het niet afronden van de Promotieklasse degradeerde de hekkensluiter van de Hoofdklasse. Het was veelzeggend dat hij zich in dat scenario helemaal niet had ingelezen.

Macey de Ruiter omhelst Djoeke Vogel, na haar goal in de gewonnen wedstrijd tegen HGC. Foto: Bart Scheulderman

Met slechts veertien doelpunten was Laren de minst scorende ploeg uit de Hoofdklasse

Eind februari begon Laren in te zien dat het vijf voor twaalf was. Er werd ingegrepen. De eindverantwoordelijkheid werd doorgeschoven naar Darren Cheesman. Spoelstra – die zich tot die tijd ook al nauwelijks met hockeyinhoudelijke zaken bemoeide – raakte zijn plek in de dug-out kwijt aan assistent Kim Lammers. Voor Heren 1-trainer Nanco Jansonius was inmiddels een rol op het trainingsveld weggelegd.

Het had effect. Laren, op dat moment slechts één keer gewonnen, boekte zeges op HGC, Hurley, Kampong en speelde gelijk tegen Oranje-Rood. In totaal verzamelde Laren uiteindelijk dertien punten. De laatste keer dat een puntentotaal van dertien niet genoeg bleek voor handhaving, was in jaargang 2002/03, achttien jaar geleden. Toen degradeerde hdm met veertien uit 22.

Toch waren de dertien punten van Laren dit jaar, door het ontbreken van een écht zwakke broeder, er drie te weinig. Eén van de grootste mankementen van het elftal bleek uiteindelijk het gebrek aan scorend vermogen. Met slechts veertien doelpunten was Laren de minst scorende ploeg uit de Hoofdklasse.

De ogen waren vooral gericht op spits en achtvoudig international Maxime Kerstholt, die na een jaar blessureleed de hoge verwachtingen niet waarmaakte en opvallend weinig scoorde: twee keer. In het seizoen 2017/2018 maakte Kerstholt – weliswaar met betere speelsters om zich heen – veertien doelpunten, het jaar daarna negen.

Macey de Ruiter in de armen van teamgenoot Sanne Hak. Foto: Bart Scheulderman

De kans op een nieuwe leegloop is groot

Vooral het gemis van een goede strafcorner was dit jaar groot. Terwijl Laren, dat het moest hebben van de slag van Maxime Kerstholt of de flats van verdediger Vanessa Blockmans, het hele seizoen niet één keer uit een strafcorner scoorde, beschikten de meeste andere degradatieconcurrenten wel over een strafcornerspecialist. Kampong (dat in totaal tien strafcornergoals maakte) had Renée van Laarhoven, HGC (acht) Dirkie Chamberlain, Victoria (acht) Daphne Voormolen en Bloemendaal (dertien) Demi Hilterman. Het gebrek aan scorend vermogen deed de ploeg de das om.

En dus speelt Laren volgend seizoen met het schaamrood op de kaken in de Promotieklasse. De kans op een nieuwe leegloop is groot. Er zullen speelsters zijn die stoppen, zoals keepster Karlijn Adank al heeft aangegeven, of voor een andere club in de Hoofdklasse gaan spelen. Voor Laren zit er niets anders op dan van onderaf opnieuw te gaan bouwen.

Aan een terugkeer naar de top van Nederland hoeven ze voorlopig nog lang niet te denken.

Lees ook


35 Reacties

 1. urge

  Serieus hockey.nl? Serieus? Dit is gewoon nog even een natrap geven, en weer een artikel hier over.... Gebeurt is gebeurt, klaar. Ik ben niet verbaasd, maar wel teleurgesteld.... En daarnaast is achteraf praten altijd makkelijker... Heel erg jammer dit.......

  1. cedem

   Is toch een vrij duidelijk en feitelijk relaas. Ze hebben het met z’n allen ontzettend onderschat. Niet alleen de spelers waren onervaren en naïef maar de bestuurders ook, ondanks hun staat van dienst als spelers vroeger.

  2. magnus-querqus

   Lijkt me toch een feitelijk, juist en serieus verhaal...

 2. Avdd

  Ach leedvermaak is ook vermaak. Wij zullen voorlopig weinig van Laren horen op hockey.nl. De kans is groot dat ze aankomend seizoen ook degraderen.

 3. slbal

  Iedereen zag dit van tevoren aan komen. De uitspraken van mevrouw Smabers en op een niet nette manier speelsters op een zijspoor zetten(die goed genoeg zijn voor de hoofdklasse). Een goede speelster van weleer is nog geen goede tophockeycommisaris....

 4. RobV

  Realistische analyse. Valt weinig op af te dingen lijkt me. Uithuilen en opnieuw beginnen voor Laren.

 5. ericst29

  Rare constructie Dames Laren met Spoelstra als type `Engels manager` uit de hoge hoed van de destijds verantwoordelijken heeft niet bijgedragen aan de duidelijkheid richting speelsters en dus het resultaat. Te lang geteerd op het verleden. Kerstholt die twee (...) goals maakt in 22 wedstrijden. Geen EEN goal uit een corner. Wat heb je dan te verwachten?

 6. llinders

  Oranje-Rood heeft het dit seizoen goed gedaan. Ervaren speelsters vertrokken waaronder een goede strafcorner. Niemand heeft van ze gehoord hebben geen gekke dingen gedaan gewoon in alle rust gewerkt aan het team. Op tijd punten gepakt en verder gegaan. Veel jeugd ingepast en rustig gebleven. Ontwikkeling en speelsters beter maken en vooral ook beseffen dat er iedere week hard gewerkt moest worden. En dat er ook wel eens verloren kon worden. De meeste speelsters zijn ( nu nog ) onbekend maar wie weet in de toekomst. Ook voor volgend seizoen zijn er weer ervaren speelsters gestopt, het wordt dus ook volgend seizoen moeilijk maar wie weet kunnen ze ook dan weer voor elkaar krijgen om zich te handhaven in de hoofdklasse.

  1. jobe

   Prachtig gedaan? Een ploeg die meer kan en prima 8 of hoger had kunnen spelen, wordt nu weggezet als een team dat het goed doet bij niet degraderen. Oranje rood heeft meer dan prima speelsters.

 7. RobV

  Maxime Kerstholt inmiddels naar Pinoke. Op zich een goede speelster maar zoals @ericst29 meldde heeft ze een erg matig seizoen gedraaid bij Laren. Met al die strafcorners erbij tot maar twee goals komen is vrij dramatisch.

  1. Eelco Houwink

   Met enig coaching inzicht valt in te zien dat de geschoven Larense corner alleen kans zou hebben gehad met een goede tip-in of variant. Dat deze nooit (zichtbaar) gespeeld is, is een keuze die Maxime niet (primair) te wijten valt. Verder zegt het ophalen van ballen op de eigen veldhelft genoeg. Dan is er te weinig (team-) energie om de aanval verder gestalte te geven.

 8. bartherklots

  Er bestaat kennelijk niet meer zo iets als clubliefde!

  1. aernoud-lippmann

   Wat een krokodillentranen en dan binnen 24 uur tekenen bij Pinoke ....🤣 Dat ze weg gaat begrijp ik nog wel maar dat bekend maken binnen 1 dag .... Hoezo “ mijn club” .... wat een giller !

  2. Eelco Houwink

   Grut zeg, Maxime zal het traject redelijk intensief hebben meegemaakt, de perspectieven hebben zien groeien c.q. verdwijnen, het nodige van de lokale (bestuurs-)cultuur hebben opgesnoven en al met al tijdig haar balans hebben opgemaakt. Als dat dan uiteindelijk tot een transfer leidt dan is daar niets mis mee. Als clubliefde nogal van één kant komt, ben je er op een gegeven moment ook wel klaar mee (waarbij hier de inzichten ontbreken om uit te sluiten dat er te weinig polsing heeft plaatsgevonden van ene “al1963” die wellicht al sinds 1963 bij dezelfde succesclub zit - wat verder ook prima is…)

 9. philchapel

  Wij kijken er alvast halsreikend naar uit dat vanuit het Clubbestuur met...Heren1 een verschillende, gezonde en Opwaartse koers wordt gevaren want bij Laren zit de potentie reeds twee seizoenen (helaas afgebroken door het vermaledijde virus) bij de jonge en beloftevolle Heren! Bij voorbaat Dank, beste Bestuurslui.

 10. unplugged

  CLUBLIEFDE moet ook niet bestaan : kies altijd voor jezelf anders krijg je er later spijt van . De club is je snel vergeten . In de maatschappij is dat hetzelfde .

 11. ericst29

  @Chapel. Wat wil je precies hiermee zeggen? Ben je bang voor de toekomst van de Heren van Laren omdat de dames gedegradeerd zijn? groet, eric

  1. philchapel

   @Ericst29: nee, ik ben integendeel erg hoopvol. Omdat wat helaas (!!) met de Dames is gebeurd, voor Ieder Sportief Bestuur als een heuse wake-up call zou moeten gelden. En omdat het Tophockey-beleid van Laren sinds kort door een m.i zéér competente, professionele en dynamische Kracht wordt gevoerd. Groet, Philippe.

 12. Daniel van Son

  Dat hadden ze tien jaar geleden al moeten doen. Ook bij Kampong en zoveel andere "topclubs" zie je hetzelfde. Met hangen en wurgen en noodingrepen zijn die nog overeind gebleven. Professionalisme op trainersgebied (steunen op vrijwilligersvergoedingen etc.) in de BREEDSTE ZIN VAN HET WOORD is nog steeds ver te zoeken. Ja, dat zeg ik als ex-trainer die er inmiddels al tien jaar uit is. Zelfs SCHC moet oppassen niet terug te vallen nu (nog steeds te weinig eigen kweek ; wat zit er nu in Dames 1). Het is vooral te danken aan de slagader Den Bosch en het nieuwe beleid bij Amsterdam, wat gelukkig bij hen nog op tijd kwam, dat het Nederlands vrouwenteam nog aan de top staat. Niet door te putten uit het gegeven dat Nederland vooral bij de dames/meisjes nog by far de meeste leden heeft van een bond. Commentaar ook van Laren : er was ook een gemis aan financiële input. Are you kidding me. Zo ongeveer het rijkste dorp van Nederland. Volgens mij spelen er gewoon andere dingen. Arrogantie komt altijd voor de val.

  1. Eelco Houwink

   “er was ook een gemis aan financiële input. Are you kidding me. Zo ongeveer het rijkste dorp van Nederland. “ Grappig hoe je juist oorzaak en gevolg door elkaar haalt. Laten we het erop houden dat zelfinzicht, bescheidenheid en besef van de financiële reikwijdte vooralsnog niet de grootste verworvenheden zijn in de rijkere NL dorpen.

 13. Daniel van Son

  Overigens vind ik Oranje - Rood nog steeds wel enigszins een uitzondering op de regel maar ook daar is het toch wel een wake up call geworden.

  1. charliejanssen

   Wat bedoel je met oranje rood uitzondering op de regel? In welk opzicht?

 14. Daniel van Son

  Dat kan je waarschijnlijk ook van HDM zeggen. Bij deze wil ik ze dan ook hartelijk feliciteren met hun prachtige resultaat. Goed voor de competitie die al jaren lang (decennia lang) een te eenzijdig beeld bracht. Ik ben dus ook reuze benieuwd naar hun huidige team. Komt het voort uit het zaalhockey ?

  1. opleidenkey

   Bij HDM is behoorlijk wat ‘nieuw geld’ gearriveerd, o.a. nieuwe hoofdsponsor. We zullen wel zien wat er overblijft als die weggaat. Ik vrees een Laren-scenario, maar ze zullen niet de enige zijn. Hockey, de sport wordt steeds kleiner ben ik bang…

 15. Daniel van Son

  Reactie op benzinewagen ( hoezo deze naam) : als je aanzien goed is in een dorp mag je verwachten dat vooral in de rijke NL dorpen het geld je toestroomt, toch ? Dat wou ik belichten.

  1. Eelco Houwink

   Ware er een directe correlatie tussen zulk aanzien en het inkomen van de lokale hockeyclub - dan zeker. Maar die is er niet en daar komen nogal wat pretenties, overmatig leengedrag, zelfoverschatting, ophouden van uiterlijke schijn voor in de plaats. Wat een nogal gevaarlijke cocktail blijkt te zijn. Vooral als dezelfde personen aan de vraag- en aanbodzijde van kredietlijnen blijken te staan, zonder verdienmodel, word je dan na verloop van tijd op ongewenste ballistische effecten getrakteerd.

 16. ericst29

  Toen de suikerooms het Larense veld verlieten, al dan niet gedwongen(...), werd de teloorgang ingezet. Dan nog een paar foute keuzes maken en op verkeerde paarden wedden en dan is het klaar. Dat Laren, zonder een Dames 2 het nog zo lang heeft uitgehouden op het hoogste niveau is al knap op zich. Promotieklasse past bij de structuur van de club, maar Hoofdklasse echt niet meer.

 17. Daniel van Son

  Zoals ik het zeg sportliefhebber. Veel teveel steunen dus op wat al bestaat en niet inzien dat het huidige beleid bij de "top"hockeyclubs eigenlijk al decennialang zo amateuristisch is en blijft. Een paar betaalde figuren op een ledental waar je soms je vingers bij kan aflikken ten opzichte van buitenlandse hockeyclubs. Een paar goed betaalde hockeyers en of hockeysters binnenhalen en het kaartenhuis staat weer overeind i.p.v. nu eens goed te investeren in het breedtehockey wat uiteindelijk het tophockey ook weer dient zodanig dat je ook een huis met goed fundament krijgt waar je nog decennialang van kan genieten.

 18. Daniel van Son

  Precies, tenzij het fundament van het huis aangepast wordt. Steunen op namen , dan komt het wel weer goed. Je ziet het ook terug in het voetbal .

  1. Eelco Houwink

   Precies wat ze dachten met Smabers, Drost, Bergkamp, Havenga NOT

 19. Daniel van Son

  Tja, benzinewagen (waarom moet ik jou potdorrie benzinewagen noemen) ,stom, ik was even de invloed van belangenverstrengeling vergeten.

  1. Eelco Houwink

   Never mind. En om je oorspronkelijke vraag te beantwoorden: ik heet benzinewagen omdat ik dat ding recent weggedaan heb (terwijl die me toch rond hockey veel diensten heeft bewezen) en ik nu zelf het resterende fossiel alhier ben. Ofwel een laffe alias, die dus wel ergens voor staat !!

 20. p-smits

  @ Hockeyfeest Ik laat me graag verrassen. Beetje vreemd is het wel. Als je de ambitie hebt een keer mee te doen voor de playoffs is dit een bijzondere zet. Kerstholt is een leuke speelster, maar geen topspits en was dat al lang geweest als het er wel in zat. Misschien heeft ze gewoon een proefcontract en stopt ze halverwege het seizoen als het niet lukt.

 21. Daniel van Son

  Dacht eerst dat je je benzinewagen had ingeruild voor een elektrische wagen zoals topclubs hun beleid zouden moeten aanpassen en gewoon is te gaan werken met meer betaalde krachten onder het trainersgilde. Bedankt voor de toelichting opleidenkey. Goed opleiden betekent dus ook het trainersgilde uitbreiden met meer betaalde krachten. Dat zie je ook in andere sporten. Niet zo gek dat ik ook een groot voorstander ben van het OBI. Wie wil er nou niet basisgeld om van daaruit een gepassioneerd leven op te bouwen. Veel jeugd gaat ook liever maar skaten of iets anders alternatiefs doen. Dat heeft verschillende oorzaken. Geld is er een oorzaak van bijvoorbeeld waarom moet je naar een extra betaalde zender om je favoriete sport te bekijken waar je club hooguit nog een veredeld Europees kampioen kan worden met een vreemdelingenlegioen waar je je niet meer in herkent met allemaal verschillende vlaggetjes. Last but not least : waarom zou je gaan voetballen of hockeyen als je in de F'jes al wordt verteld dat je voor echte ambities maar beter een andere sport kan doen. Ook voetballers of footballers kunnen op veel latere leeftijd nog uitstekende golfers worden.


Wat vind jij? Praat mee...