Emilie Hoogeveen: hockeymeisje verovert tv-kijkend Amerika

In de rubriek Oranje Franje belichten we opvallende en niet-alledaagse gebeurtenissen rond de vele interlands van de beide Oranje-teams. In de negende aflevering aandacht voor Emilie Hoogeveen, die als kersverse international de harten van tv-kijkend Amerika veroverde.

Niet veel hockeyliefhebbers die dagelijks de berichten op Hockey.nl tot zich nemen zullen opveren bij het horen van de naam Emilie Hoogeveen, of Emilie Bouwman zoals ze inmiddels al jaren heet. Met haar tien interlands en twee doelpunten valt ze niet op in de lange lijst met 414 vrouwelijke Oranje-internationals. Toch kleeft aan haar interlandloopbaan van slechts anderhalf jaar een geweldig verhaal.

Het is augustus 1963 wanneer de Oranje Dames zich voorbereiden op een jaloersmakende trip: de ploeg reist naar de Verenigde Staten voor een serie oefenduels in Maine en deelname aan het wereldtoernooi in Baltimore, in het oosten van het land. In totaal zal het team ruim zeven weken van huis zijn, een reis met geweldige impact voor alle betrokkenen.

De 15-koppige selectie van de elftalcommissie onder leiding van manager Margreet Wijnstroom bevat enkele piepjonge meiden. Zo is daar de zestienjarige Heleen van Rooy, die een paar maanden eerder debuteerde met een hattrick tegen België (9-2) en de negentienjarige Emilie Hoogeveen van Bloemendaal, die op dat moment nog haar debuut voor het Nederlands elftal moet maken.

Emilie Hoogeveen, uiterst links op de teamfoto van de Oranje Dames tijdens de trip in de States. Foto: Hockey Sport

Populair team

Eenmaal op Amerikaanse bodem wanen de Oranje-meiden zich in een waar paradijs. De trip voelt als een vakantie. De sfeer onderling is uitstekend, de speelsters en staf slapen veel bij gastgezinnen, geven demonstratietrainingen aan studenten en spelen diverse oefenwedstrijden. Overal waar de Oranje’s opdraven, stroomt het Amerikaanse publiek massaal toe.

‘Ja, we waren vrij populair toen’, lacht Rietje Küper, de latere bondsoach van de Oranje Dames die ook nog maar een handjevol interlands had gespeeld ten tijde van de trip in de States. ‘We hadden een team met leuke jonge meiden en we speelden gewoon goed hockey. Mensen vonden het leuk om naar ons te kijken. En met name Emilie was een echte blikvanger. Ze had met haar spontaniteit en haar blonde vlechten echt een Hollandse uitstraling. Dat vonden die Amerikanen prachtig. Pigtaled Emilie noemden ze haar.’

Emilie Hoogeveen – met vlechtjes –  wordt in Baltimore langs het veld geïnterviewd voor de Amerikaanse radio. Foto: privé-collectie Emilie Hoogeveen

Ervaring met spotlights

Dat de knappe en onbevangen Hoogeveen de aandacht automatisch naar zich toe trekt, levert haar uiteindelijk een onvergetelijke ervaring op. Na de vierde wedstrijd in Baltimore – een 3-0 overwinning op Canada, met één doelpunt van Hoogeveen – wordt de midvoor bij manager Wijnstroom geroepen. Wijnstroom is door een vertegenwoordiger van de Amerikaanse tv-maatschappij CBS benaderd met de vraag of een van de Nederlandse meisjes het leuk lijkt kandidaat te zijn in het populaire spelletje To Tell The Truth, bij ons later bekend als Wie van de Drie?

‘Margreet moest meteen aan mij denken toen ze dat verzoek kreeg’, herinnert Bouwman zich als we haar bellen. ‘Dat was logisch, want ik deed in die tijd al veel modellenwerk. Ik wilde niets liever dan modeontwerpster worden. Margreet moet gedacht hebben: die Emilie is wel wat gewend, die kan dat wel aan. Ik had inderdaad al ervaring met de spotlights en ik vond het avontuur natuurlijk leuk.’

In haar eentje naar New York

Hoogeveen, die in Baltimore wordt bestempeld als het knapste meisje van het toernooi, stemt meteen toe. Wat volgt is een bizar uitstapje dat vandaag de dag ondenkbaar zou zijn geweest. Ze gaat in haar eentje (!) naar het vliegveld in Baltimore, krijgt daar een ticket naar New York in handen gedrukt én leest op een briefje op welk adres ze zich moet melden. In New York, op ruim driehonderd kilometer afstand van Baltimore, zal ze worden opgehaald door een chauffeur en naar de tv-studio’s worden gebracht.

‘Als ik er nu aan terugdenk was die reis volkomen onverantwoord’, zegt Bouwman. ‘Ík vond het vooral leuk, maar het is eigenlijk bizar dat ik helemaal alleen zo’n uitstapje maakte, zonder begeleiding vanuit de staf of van een oudere teamgenoot. Dat zou nu toch nooit kunnen. Ik weet nog dat de man die me ophaalde in New York heel erg op de acteur Dean Martin leek. Eenmaal in de auto zegt ie: ‘Oh ja, we gaan eerst nog even langs mijn appartement. Ik moet nog iets ophalen.’ Je zult zoiets nu maar meemaken… Gelukkig had deze man geen verkeerde bedoelingen. Hij heeft zich keurig gedragen.’

Emilie Hoogeveen straalt tijdens de aflevering van To Tell the Truth in september 1963.

Debuut op tv

Na een korte rondleiding langs de toeristische trekpleisters van New York – waarbij ze vanaf de Twin Towers nog live getuige is van een heuse bankoverval – volgen voor Hoogeveen de opnames van het spelletje To Tell the Truth. Zonder zichtbare spanning geniet de zelfverzekerde tiener van haar hoofdrol op de Amerikaanse buis. Samen met twee andere kandidaten moet ze vragen beantwoorden van een vierkoppig panel dat niet weet wie van de drie de echte international fieldhockey star is. Uiteindelijk lukt het slechts één panellid haar als hockeymeisje te ontmaskeren.

Hoogeveen krijgt als winnende kandidaat een kleine 1000 gulden cadeau en reist na twee dagen New York terug naar Baltimore. ‘Ik heb me bij terugkomst maar een beetje op de vlakte gehouden tegenover de andere meiden’, zegt ze. ‘Ik wilde niet teveel opscheppen over hoe geweldig ik New York vond. Zeker in een groep meiden kan dat verkeerd vallen.’ Ze biedt nog aan de duizend gulden te delen met haar teamgenoten maar die bedanken vriendelijk. Ze hebben er immers niets voor gedaan.

Na de onvergetelijke trip door Amerika speelt Hoogeveen nog vier interlands in Oranje, maar verder dan tien interlands in totaal komt ze niet. Het modellenwerk met de vele fotoshoots is niet langer meer te combineren met interlandhockey. Niet veel later maakte ze furore als Frau Antje, een Nederland-Duits reclamekarakter van de Nederlandse Zuivel Organisatie voor het promoten van Hollandse kaas. Die rol vertolkt ze bijna twintig jaar. Later richt ze haar eigen modellenbureau Favourite op en groeit ze uit tot een toonaangevend figuur in de Nederlandse modewereld.

Bekijk hieronder de uitzending van To Tell the Truth met Emilie Hoogeveen.

Lees hier de eerdere afleveringen in deze rubriek


2 Reacties

  1. stekel

    Hockeyde bij oa ?...

    1. ab

      Op 13:00 wordt aan nummer 2 gevraagd wat de naam van haar team is en ze antwoordt “HIC”, dus dat zal wel een van clubs zijn geweest :)


Wat vind jij? Praat mee...