Eindrapport OVK (D): HIC herrijst als een feniks uit de as

Het seizoen in de Overgangsklasse Dames zit er op. Na het Kerstrapport blikken we ditmaal terug met een eindrapport. Zonder de kampioenen Pinoké en Rotterdam tekort te doen: welke teams stegen boven zichzelf uit en welke teams bleven onder de maat?

Toppers

HIC

De technische staf en selectie van HIC kregen het tijdens de eerste twaalf duels tot aan de winterstop niet voor elkaar om tot een aanvaardbaar spelniveau te komen. Trainer-coach Vincent van Hall stak de hand in eigen boezem, nam de verantwoordelijkheid voor zijn aandeel en trok zich terug. In het belang van HIC pakte zijn besluit goed uit. Fleur van de Kieft werd interim-coach en samen met haar assistent Eline Vermeulen slaagde zij erin een winnend team te smeden. Na 22 duels eindigden de Amstelveensen zelfs op de tweede plek; een buitengewoon knappe prestatie. Helaas voor HIC bleek HGC een maatje te groot in de play-offs tussen de beide nummers twee in de eindstand.

Fleur van de Kieft (rechts) en haar assistent Eline Vermeulen. Foto: Willem Vernes

Tilburg

Het leek er niet op dat Tilburg dit seizoen potten ging breken in de Overgangsklasse. Dat deed het ook niet echt, maar aan het eind van het liedje staan Martin van der Rakt en zijn meiden wél in de Promotieklasse. Door Leonidas in de play-offs terug te wijzen, belandde Tilburg op het tweede niveau van ons land. Daarmee lijkt de club zijn vruchten te plukken van de gedegen jeugdopleiding, want de selectie telt veel jonge, talentvolle speelsters uit de eigen gelederen. Chapeau ook voor Van der Rakt, die dit seizoen eigenlijk als assistent van Rob Haantjes aan de slag zou gaan. De ervaren coach koos voor een technische functie bij de Belgische hockeybond, waardoor Van der Rakt opeens eindverantwoordelijke werd. Dat deed hij dus uitstekend.

Alecto

Hoewel eindigend op de elfde plaats verdient Alecto een heel mooi compliment. Na twee promoties op rij (Tweede Klasse, Eerste Klasse) meldde het team uit Leiderdorp zich dit seizoen op subtopniveau. Dat was wennen geblazen voor speelsters die twee jaar daarvoor dus nog in de tweede klasse speelden. Het zag er naar uit dat de Overgangsklasse een treetje te hoog was voor Alecto, want bij het ingaan van de winterstop sprokkelde het team slechts twee puntjes. Maar zie, een ware wederopstanding zorgde ervoor dat Jaïr Levie en zijn selectie de laatste plek overdeden aan Weert. Het geheim: wie weet was het de maatregel om na de winterpauze minder te gaan trainen.

Tegenvallers

Leonidas

Het verhaal van Leonidas is reeds enkele malen verteld. In ons kerstrapport stonden de Rotterdamsen fier bovenaan in het rijtje met ‘Toppers’, ditmaal resteert slechts een positie bij de drie ‘Tegenvallers’. Leonidas is ontegenzeggelijk de grootste verliezer van het seizoen. Wie tijdens de winterstop bovenaan staat en zich uiteindelijk niet eens kwalificeert voor de Promotieklasse mag spreken van een dramatisch hockeyjaar. Stadgenoten Victoria en Rotterdam komen straks wel in deze klasse uit. Wat doen de ambitieuze speelsters van Leonidas: blijven of bij nader inzien even verderop toch voor de sportieve uitdaging kiezen?

Juichende dames van Leonidas, toen alles nog crescendo ging…

Voordaan

Vorig seizoen deelnemer aan de play-offs met kans op promotie naar de Hoofdklasse, dit seizoen eindigend op een anonieme achtste plaats. Voordaan liep zelfs play-offs om kwalificatie voor de Promotieklasse mis. De selectie van coach Pieter Bos boette na het superseizoen 2016/17 sterk aan kwaliteit in, maar een verval van zes plaatsen is wel opvallend veel. Waar Heren 1 zich in extremis plaatste voor de nieuwe klasse, moet Dames 1 na de zomervakantie aan de bak op het derde niveau.

Wageningen

Wageningen kreeg al betrekkelijk vroeg in het seizoen te maken met een wisseling van trainer-coach. Arnoud Boersma ging, diens assistent Adinda Boeren nam het over. Het is altijd lastig te beoordelen of zo’n breuk van invloed is op het presteren van een team, maar de negende plek is (beduidend) minder dan waar de Gelderlanders op hadden gerekend. Tijdens de winterstop leek Wageningen goed op koers om in ieder geval de play-offs te halen, maar uiteindelijk lukte dit bij lange na niet. Met een achterstand van acht punten op de nummer zeven (een plek die goed was voor play-offs) was dit het slechtste seizoen sinds jaren voor de Wageningers.

De Wageningse coach Arnoud Boersma, die al vlot tijdens dit seizoen vertrok. Foto: Koen Suyk

 


Wat vind jij? Praat mee...