Tip-in #3: stormde Brinkman naar de NOS voor hij was gevraagd?

In onze rubriek Tip-in belichten we iedere week met een knipoog grappige of opmerkelijke zaken uit de hockeywereld. Heb jij ook een geinig nieuwtje of een opvallend feit? Mail dan naar redactie@hockey.nl.

 • Deze week staat  Tip-in volledig in het teken van de stormachtige zondag die we achter de rug hebben. Want wat ráásden er een hoop gigantische windvlagen over de hockeyvelden. Dat blijkt ook wel uit de onderstaande foto van Jan van Tilburg, die het verschijnsel treffend op beeld vastlegde in het duel tussen Craeyenhout en Were Di Dames 1.
 • CraeyenhoutWereDiJanVanTilburg

  Ook bij het duel in de Eerste Klasse tussen de dames van Sint Oedenrode en HOD (1-0) was het raak. Als we enkele ooggetuigen mogen geloven, was het spannendste aan de wedstrijd zeker niet het scoreverloop. Nee, veel spannender was het feit dat het doel voortdurend omverwaaide. Dit gebeurde niet één keer, niet twee keer, maar zelfs drie keer. Toen het doel op een gegeven moment over de verdedigers van HOD heen viel die net hun maskers wilden opzetten, besloot het publiek tot actie over te gaan. Ze legden loodzware pallets achter en ín de goal, die vanaf dat moment alleen nog maar van links naar rechts kon waaien.

  Omgewaaid doel
 • Cartouche-coach Sonja Thomann is al niet gezegend met een harde stem, maar de gierende wind maakte het bereiken van haar spelers er zondag zeker niet makkelijker op. Terwijl in de eerste helft van de verloren OVK-topper tegen Schaerweijde (2-0) de bal zich ergens op de helft van de tegenstander bevond, constateerde Thomann dat haar verdedigers blind naar voren renden terwijl zij dit helemaal niet wilde. ‘Blijven staan’, schreeuwde de coach in de zoveelste windvlaag naar haar achterste linie, die zich op dat moment op dezelfde lijn als Thomann bevond. ‘Blijven staan’, riep ze nog maar eens. Of de spelers haar wel of niet gehoord hebben, weten we natuurlijk niet, maar zeker is dat niemand bleef staan.Foto: Koen Suyk Foto: Koen Suyk
 • In vergelijking met de cameramensen van Ziggo en de NOS bij het duel Kampong tegen Oranje-Rood hadden spelers en coaches niet eens veel te klagen. De cameramannen moesten met windkracht acht vanaf een ietwat gammele stellage het balletje met een omtrek van 23 cm zien te volgen. De mannen kweten zich uitstekend voor hun job. Diverse toeschouwers maakten zich zorgen over hun veiligheid, maar dat was niet nodig. Een paar stevige spanbanden zorgden ervoor dat de mannen geen kant uit konden.
 • Wie we in dezelfde wedstrijd geregeld langs het veld zagen stormen, was de energieke Kampong-coach Alexander Cox. Wij hebben het niet gemeten, maar we hebben de indruk dat hij in zeventig minuten meer meters maakt dan sommige van zijn spelers. Behalve fysiek was Cox ook verbaal duidelijk aanwezig. Hij coachte niet alleen zijn spelers, maar zondag ook scheidsrechter Roel van Eert. ‘Goede beslissing’, moedigde hij hem aan. ‘Roel, Roel, help je collega even. Jij hebt gezien dat het een corner is. Toe maar Roel’, zei Cox halverwege de eerste helft. Van Eert liet zich er niet door beïnvloeden.  Hij floot een prima wedstrijd. Daar was Cox het niet altijd mee eens. Toen Van Eert in de tweede helft een waarschuwing gaf aan een speler, schalde de stem van Cox over het veld: ‘Alleen een waarschuwing is niet genoeg!’ Daar had wat de coach betreft best een kaart gegeven mogen worden. Oranje-Rood-aanvoerder Robert van der Horst schudde in het veld lachend zijn hoofd en zei tegen Cox: ‘Die waarschuwing was voor je eigen speler.’
  Cox: ‘Dan heeft Roel het weer uitstekend gezien!’
 • Tot slot willen wij Jacques Brinkman, onze geliefde analyticus van onder meer NOS Studio Sport, NOS Langs de Lijn, Ziggo Sport, WNL op Zaterdag en De Telegraaf,  bij deze nomineren als wervelwind van de week. Hij stormde niet zozeer op zondag – toen hij als analyticus bij de wedstrijd van Kampong was – maar vooral op dinsdag. Wij kregen pas helemaal op het einde van die dag een persbericht van de hockeybond met de mededeling dat Jeroen Hertzberger en Robert van der Horst door bondscoach Max Caldas voorlopig worden bedankt voor hun diensten voor Oranje. We hadden hiervoor amper een bericht op deze site geplaatst of we zagen tot onze verbazing Brinkman al in de studio bij het Sportjournaal staan. Naar verluidt was Jacques, nog voor hij überhaupt was gevraagd door de NOS, alvast richting de opnamestudio’s gestormd en had zich gemeld als analyticus. Bij het Sportjournaal trakteerde hij zijn toehoorders – geheel tegen zijn eigen gewoonte in – op een positieve analyse over de beslissing van Caldas. We vrezen toch dat Jacques zondag iets te lang in de storm heeft gestaan.

1 Reactie

 1. Derrick Bijker

  Een balletje volgen van 23 cm doorsnee????? Ik wist niet dat ze in de hoofdklasse met groter ballen spelen.


Wat vind jij? Praat mee...