De inhaalrace van kampioen Kampong in beeld en quotes

Landskampioen Kampong kwam dit seizoen van ver. Het team bivakkeerde voor het grootste gedeelte van de competitie buiten de top 4, die recht geeft op play-offs. Pas op de voorlaatste speeldag (de 21ste) greep de Utrechtse club definitief de vierde plek. Hieronder een overzicht van het seizoen en de inhaalrace.

De eerste competitiehelft

Na de Olympische Spelen in Rio begint Kampong met een valse start in en tegen promovendus Almere met een 0-0 gelijkspel. Daarna volgt een 1-2 thuisnederlaag tegen Amsterdam.  Thuis tegen Rotterdam wordt het 2-2, net als tegen HGC. Van Bloemendaal wordt met 1-2 verloren, maar Kampong wint op zondag 20 november wel de cruciale wedstrijd om aan te blijven haken met 2-1 van Oranje-Rood.

Niet eens zo slecht, maar omdat Bloemendaal en Rotterdam zich hebben versterkt met buitenlandse spelers, is er opeens een top 7 van play-off kandidaten. Mede dankzij een verrassend seizoen van Den Bosch. Elke misstap tegen een ‘kleinere club’ in de competitie heeft dit postolympische seizoen meteen grote consequenties voor een plek in de play-offs.

Alexander Cox en assistent Kai de Jager in de regen op Qui Vive. Foto: Koen Suyk

Tegen de kleintjes punten laten liggen

In dit licht vallen bij Kampong vooral de 0-0 tegen Almere en op 30 oktober de 1-1 tegen Hurley op. Dit blijken vier dure gemiste punten in de strijd voor play-offs. Hockey.nl zelf concludeert ook dat het zo slecht nog niet is met Kampong. Navraag in november bij coach Alexander Cox over de moeizame competitiestart en een zevende plek levert de volgende uitspraken op:

Cox: ‘Als ik alles feilloos zou weten, dan zou het niet gebeuren. Het heeft te maken met de individuele invulling. Als team hadden we niet de ultieme scherpte, zowel niet binnen als buiten het veld. Daar zijn we druk mee bezig de afgelopen weken. De agressie zit er de laatste week weer in, dat is in ieder geval het eerste ingrediënt dat we nodig hebben.’

De tweede competitiehelft

Zonder keeper David Harte, Sander de Wijn en Robbert Kemperman (Met Dabang Mumbai spelen ze in de Hockey India League de finale) verliest Kampong in het Wagener Stadion na de winterstop op 26 februari met 3-1 van Amsterdam. Daarna lijkt op 19 maart in Rotterdam het demasqué te volgen van Kampong. De Utrechtse ploeg – zonder hun keeper David Harte (interlandverplichtingen) en zonder aanvaller Constantijn Jonker (hamstringblessure) – komt met 5-0 achter op de Hazelaarweg, voordat Jasper Luijkx met twee doelpunten het aanzien van de nederlaag verkleint.

Mirco Pruyser scoort de 1-0 in de 3-1 zege op Kampong, net na de winterstop. Foto: Willem Vernes

Het dieptepunt van het seizoen: 5-0 achterstaan in en tegen Rotterdam

Ondanks de dreun die Kampong krijgt, blijft coach Cox rustig. Hij zegt: ‘Deze nederlaag komt hard aan. De uitslag is natuurlijk te groot voor een topwedstrijd en dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Wij verdedigden op dat moment niet goed en maakten te veel fouten. Maar ik heb die jongens ook gezegd dat het geen zin heeft om elkaar nu verwijten te maken.’

Met nog zes wedstrijden te spelen staat Kampong op de vijfde plaats, met drie punten achterstand op Rotterdam en Oranje-Rood. Voor het eerst is de leus ‘Nog zes finales’ in Utrecht te horen. Met het sterke Den Bosch, Pinoké, Hurley, koploper Bloemendaal, HGC en landskampioen Oranje-Rood voor de boeg – en de Euro Hockey League tussendoor met Pasen in Eindhoven – lijkt dit een onmogelijke missie.

Nog zes finales te winnen

Kampong moet het al meteen waarmaken aan de eigen Laan van Maarschalkerweerd tegen Den Bosch, dat nog vecht voor hun eigen play-off kansen. Dat doet de Utrechtse equipe overtuigend. Kampong schiet uit de startblokken, komt met 4-0 voor, alvorens het de teugels laat vieren (4-3). Bjorn Kellerman, die al in de vierde minuut de 1-0 maakte, zegt daarna:

Het is niet fijn om met 5-0 achter te staan tegen Rotterdam. Na die wedstrijd baalde ik enorm. Ik wilde echter niet alleen naar het team kijken, maar ook naar mezelf. Ik vond dat ook ik scherper en feller aan de wedstrijd moest beginnen. Dat heb ik nu gedaan. Maar we hebben nog niets. Dit was een alles-of-niets-wedstrijd, maar die spelen we vanaf nu elke week.’

Salva Piera heeft gescoord voor Kampong.tijdens de competitiewedstrijd Kampong-Den Bosch. Foto: Koen Suyk.

‘Van 70 procent Kampong naar 100 procent Kampong’

De week erop volgt een duidelijke 1-4 zege op Pinoké. Daarna vertelt Cox wat uitgebreider over waarom een groot deel van zijn ploeg in zijn ogen op zeventig procent heeft geacteerd dit seizoen. Opvallend is dat hij dan al zelf het woord ‘kampioen’ in de mond neemt, terwijl de play-offs nog niet eens zeker zijn.

De fanatieke Cox over zijn spelers: ‘De een was heel druk met z’n vriendin. De ander met de nationale ploeg, de ander met z’n werk. Heel veel individuen konden het tot een paar weken geleden niet brengen. Als jij tophockey wilt bedrijven, maar ook veel andere dingen ernaast wil doen, wordt het lastig. Veel spelers brachten daarom maar zeventig procent. Dan zijn wij niet top 4-waardig. Wij zijn al jaren een team dat er heel hard aan moet trekken en de plaggen uit het veld moet rennen. Pas dan komt de kwaliteit bovendrijven en  kunnen we kampioen worden.’

Het wisselvallige reguliere seizoen van Kampong in beeld. Maar de vierde plek leidde juist tot de landstitel. Data/graphic: Gracenote/Ramon Min.

De teleurstelling van de EHL komt er tussendoor

Na de zege op het stugge Pinoké volgt een 7-1 monsteroverwinning op het kwakkelende Hurley. Van de zes ‘finales’ zijn er dan drie gewonnen. Tussendoor verliest Europees kampioen Kampong in Eindhoven in de achtste finale – de KO16 – van de Euro Hockey League met 2-1 van Rot-Weiss Köln. Er wordt daarna uitgebreid met elkaar gepraat om deze teleurstelling niet mee naar de competitie te nemen.

Kampong tegen Rot-Weiss Köln in de EHL in Eindhoven. Foto: Frank Uijlenbroek

Bloemendaal, HGC en Oranje-Rood

Nog drie te gaan. Koploper Bloemendaal is op ’t eigen Kopje de tegenstander. Na vijf minuten maakt de Australiër Blake Govers al de 1-0. Even later scoort de Belg Manu Stockbroekx een wereldgoal: na een enorme solo vanaf de eigen 23-meterlijn schiet hij een backhand kiezelhard binnen. 2-0 binnen tien minuten.

Maar arbiter Jonas van ’t Hek keurt de treffer onterecht af. Het blijft 1-0 en Kampong knokt voor wat het waard is. Goaltjesdief Philip Meulenbroek ligt bij de tweede paal als Robbert Kemperman schiet. 1-1. Maar in de tweede helft staat het met nog vijf minuten te spelen nog steeds 1-1. Dan komt de bal – via een hockeystick – bijna letterlijk uit de hemel vallen, boven het hoofd van Meulenbroek die knap Kampong bevrijdt.

Meulenbroek: ‘Het was de dood of de gladiolen. Erin kleunen en zien waar het schip strandt. Dit ging om diep gaan en hard werken en rennen voor elkaar en niet zoveel nadenken.’

Nog twee finales te gaan. In Wassenaar wacht het sterke HGC, dat weliswaar is uitgespeeld voor de play-offs, maar een week ervoor nog Amsterdam met 6-2 van de mat heeft gespeeld. Ook nu komt Kampong weer op achterstand. Maar Jip Janssen (sc), Salvador Piera en Sander de Wijn (sc) zorgen ervoor dat de laatste wedstrijd tegen landskampioen Oranje-Rood beslist wie er als laatste ploeg naar de play-offs gaat.

Philip Meulenbroek na afloop Bloemendaal - Kampong

Philip Meulenbroek met twee treffers de held na afloop van Bloemendaal – Kampong.

Oranje-Rood – Kampong op 7 mei 2017. Een van de spannendste wedstrijden in de Hoofdklasse ooit.

Door het gelijkspel van Oranje-Rood tegen Amsterdam (3-3), is Kampong op 30 april weer de top 4 binnengeslopen. De Utrechtse ploeg weet dat het in Eindhoven aan een gelijkspel en een overwinning genoeg heeft aan het bereiken van de play-offs. Voor Oranje-Rood volstaat alleen winst.

Dit wordt een thriller van formaat, waarin plaatsing voor de play-offs virtueel wisselt tijdens de wedstrijd. Kampong is de bovenliggende partij, maar Oranje-Rood komt tot twee keer toe op voorsprong. Weer gaat Kampong in de achtervolging. Nederlands Elftal-keeper Pirmin Blaak lijkt aan het einde van de wedstrijd niet te verslaan. Maar Kampong toont met nog twee minuten op de klok hun ware gezicht van dit seizoen: een stel Utrechtse vechtersbazen. Twee strafcorners volgen in de laatste twee minuten. In de laatste seconden een strafbal, omdat de strafcorner van Havenga via een raar effect op de voeten van Mink van der Weerden belandt.

Martijn Havenga gaat achter de bal staan en doet iets bijzonder: in plaats van een paar stappen te maken, schuifelt hij naar de bal. En als het fluitsignaal klinkt voor de strafbal die Kampong in de hemel of de hel kan brengen, pusht Havenga de bal stiekem – zonder stap te nemen – snoeihard achter Blaak.

Aanvoerder Caspers na het bereiken van de play-offs: ‘Zij hadden de 3-1 kunnen maken. Maar wij bleven gaan. Wij bleven maar gaan. Zelfs bij de een na laatste corner zeiden we in het kringetje tegen elkaar: kom op! Ook als deze niet zit, dan zorgen dat we nog een corner en een kans krijgen. Dit was heftig. Dit is een wedstrijd die ik me altijd zal blijven herinneren. De competitie krijgt een nieuwe kampioen.’ 

Coach Alexander Cox met rechts Martijn Havenga. Foto: Koen Suyk

De halve finale tegen Bloemendaal

Wanneer Kampong op woensdagavond 10 mei in eigen huis met 2-3 verliest (met twee rake strafcorners van Martijn Havenga) van titelfavoriet Bloemendaal, geven weinig mensen meer wat om de kansen van de Utrechtse ploeg.

Maar zaterdag is wéér Martijn Havenga de held van Kampong en weer in de laatste minuut. Als hij zijn team in de laatste seconde langs Bloemendaal sleept. Het wordt een 2-3 overwinning, waardoor Kampong op zondag terug mag keren in Bloemendaal. Die zondag is Kampong onverslaanbaar. Verdedigend niet te passeren, met Sander de Wijn als uitblinker en Bjorn Kellerman en Robbert Kemperman als doelpuntenmakers. Hockey.nl kopt: ‘Blauwe vechtmachine’ Kampong is ook Bloemendaal te machtig’

International Robbert Kemperman zegt na de wedstrijd: ‘Ik heb Kampong zelden of nooit zo gezien. De strijdlust was ongelooflijk. We bleven elkaar blindelings vinden en hebben ongelooflijk veel vertrouwen in elkaar. Onze mindset is keihard verdedigen en van daaruit goed aanvallen. We zijn momenteel onwijs goed in vorm. Deze wedstrijden zijn fysiek en mentaal zwaar. Het gaat om details, je mag geen fout maken. Dat weten we, maar we zijn er klaar voor. Deze goede blauwe vechtmachine is goed genoeg om landskampioen te worden.’

Sander de Wijn viert feest met de Kampong aanhang. Foto: Koen Suyk.

De finale tegen Rotterdam

Woensdagavond 17 mei om 19.00 uur is de eerste finalewedstrijd om de landstitel, tegen het aan de top teruggekeerde Rotterdam, dat in drie wedstrijden knap afrekende met nummer 2 Amsterdam, mede dankzij een uitblinkende aanvoerder Jeroen ‘Mister Rotterdam’ Hertzberger, die in de derde wedstrijd met een rake strafbal en twee assists zijn Rotterdam langs Amsterdam brengt.

3.500 toeschouwers kijken naar het eerste finaleduel, dat voorzichtig begint, maar waarin Kampong steeds meer de overhand krijgt. Maar dat maakt niet uit, want weer komt de Utrechtse ploeg op achterstand. Uit zeldzaam balverlies van Sander de Wijn grijpt Hertzberger zijn kans. Hij soleert negen minuten voor tijd naar de 0-1. En weer komt Kampong terug via Havenga, die zijn enige strafcorner die hij krijgt meteen achter keeper Berend van Eldonk pusht. Met de 1-1 stand geven shoot-outs de doorslag. Pas na achttien shoot-outs is het beslist. De Brit Harry Martin kan het beslissen in de tiende shoot-out. Havenga pusht twee keer een strafbal binnen, ontstaan uit de shoot-out. Bjorn Kellerman maakt de winnende.

Kampong bedankt het thuispubliek na de eerste finalewedstrijd. Foto: Koen Suyk

Zaterdag 20 mei. Rotterdam-Kampong. De apotheose, na 32 jaar.

4.500 toeschouwers zorgen in het Rotterdamse stadion voor enorm veel sfeer in deze wedstrijd die anders is dan die van woensdag, door een snelle goal van Bjorn Kellerman. Kampong komt niet eens op achterstand. Dat kan bijna geen goed teken zijn. Dat blijkt, als Seve van Ass knap de 1-1 binnen tipt. Harte stopt daarna op fenomenale wijze een strafbal van Hertzberger. Goaltjesdief Constantijn Jonker schiet de 1-2 binnen en Hertzberger de 2-2. Weer shoot-outs. Alleen Jochem Bakker en Constantijn Jonker missen. Als het 4-3 staat, kan de Brit Harry Martin zorgen voor een verlenging van de shootout-serie. Dat gebeurt niet door fantastisch keeperswerk van Harte.

Kampong is landskampioen, voor het eerst sinds 1985.

Een verhaal met heel veel verschillende helden. Een verhaal van de jeugdvrienden Constantijn Jonker en Quirijn Caspers, jongens van de club. Maar vooral het kampioenschap van een groep spelers, die op elke teleurstelling een antwoord had. Die elke week met het ravijn in zicht dieper kon gaan, dan ze dacht. Een team waarvan de kern al jaren bij elkaar is.

De spelers van Kampong hebben elkaar dit jaar nog wat beter leren kennen. Toen ze zevende stonden op de ranglijst. Toen ze 5-2 verloren van Rotterdam. Toen ze voor de zoveelste keer op achterstand kwamen tijdens de wedstrijd. Toen ze kampioen werden. Toen ze op het dak van het nieuwe clubhuis met elkaar feest vierden, toegejuicht door hun fans.

Kampong viert de landstitel. Foto: Koen Suyk

 

 

 

 


Wat vind jij? Praat mee...