Trainerscarrousel HK: Sjoerd Marijne bij Tilburg opvolger van Delmée

Trainers komen en trainers gaan in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren. In dit overzicht van het seizoen 2020/2021 houden we alle mutaties bij van hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

9 augustus

Sjoerd Marijne is komend seizoen de coach van de heren van Tilburg. Hij is de opvolger van Jeroen Delmée die bondscoach wordt van de Oranje Heren. De 47-jarige Marijne was de afgelopen 4,5 jaar werkzaam bij de Indiase bond. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio greep hij met de dames van India maar net naast de bronzen medaille.

Marijne heeft een driejarig contract getekend bij de Tilburgers waar hij naast zijn rol als coach ook de functie van technisch directeur gaat bekleden.

‘De club staat er goed voor en heeft een stevige ambitie. In de gesprekken met Tilburg ben ik enthousiast geworden van het ondernemende klimaat en de daadkracht. Jeroen heeft een prachtige basis neergezet om op verder te gaan’, licht Marijne zijn keuze voor Tilburg toe in het persbericht.

5 juli

Taco van den Honert en Kim Lammers gaan aan de slag als assistent-coaches bij Amsterdam. Van den Honert wordt bij de mannen van Amsterdam de rechterhand van de nieuwe trainer Alexander Cox. De olympisch kampioen van 1996 is momenteel assistent van Max Caldas bij de Oranjemannen. Clubicoon Van den Honert was al eerder assistent en hoofdcoach bij Amsterdam en werd in de jaren negentig als speler driemaal landskampioen met de oudste club van het land. ‘Naast kwaliteit, is hij ook het type persoon dat mij perfect aanvult’, reageert Cox in een persbericht.

Foto: Amsterdam

Lammers neemt bij de vrouwen van Amsterdam plaats op de bank naast Robert Tigges, onder wie Amsterdam dit seizoen de finale van de play-offs haalde. De voormalige spits, die in 2012 olympisch goud won, speelde haar hele Hoofdklasse-leven bij Laren. Na het beëindigen van haar tophockeyloopbaan, belandde Lammers in het veterinnenteam van Amsterdam. De 203-voudig international coachte eerder bij Huizen, waar zij na het seizoen 2019-2020 afscheid nam. Afgelopen seizoen schoof Lammers aan bij de staf van Laren. ‘De rol van assistent past mij goed en ik heb met Amsterdam een heel leuk gesprek gehad. Ik werd er heel enthousiast van om met zo’n talentvolle groep aan de slag te gaan’, aldus Lammers.

17 juni

De staf van dames 1 van Kampong is rond. Eline Vermeulen en Jan Jorn van ’t Land gaan de nieuwe hoofdcoach Fleur van de Kieft assisteren. Vermeulen, die opgroeide bij Kampong, en Van de Kieft werkten eerder samen bij HIC in de Promotieklasse. Van ’t Land – net als Van de Kieft een voormalige international – leidde de afgelopen jaren onder meer de mannen van HGC en Amsterdam en de vrouwen van Bloemendaal.
3 juni

Kampong heeft Fleur van de Kieft aangesteld als hoofdcoach van Dames 1. De 137-voudig international neemt het stokje over van Jisse Waasdorp en Marijke Dijkstra, die als interim-trainers Kampong in de Hoofdklasse hielden na het vertrek van Pieter Bos. In het verleden was Van de Kieft onder meer hoofdcoach van HIC en assistent-coach van Tilburg.

1 juni
Santi Freixa wordt de nieuwe assistent van Rick Mathijssen bij de mannen van Bloemendaal. De Catalaan volgt Stijn van Roosendaal op bij de landskampioen. Freixa (op de foto links, naast Bloemendaal-bestuurslid Pepijn Post) was de afgelopen twee seizoenen hoofdcoach bij Amsterdam, waar hij in december te horen dat zijn contract niet verlengd werd. De voormalig Spaans international was eerder hoofdcoach bij de vrouwen van Kampong en assistent bij de Oranjevrouwen.

‘Ik vond Bloemendaal altijd een mooie club om te spelen’, reageert Freixa. ‘Tijdens play-offs of bij de EHL hing er een geweldige sfeer met al die vrijwilligers. Ik zie Bloemendaal als een open club, op een prachtige locatie waar je je snel op je gemakt voelt. Ik woon in Kennemerland en het is natuurlijk heerlijk om straks op mijn fiets naar de club te kunnen.’

26 april
Ze werken samen bij SCHC en gaan dat komend seizoen opnieuw doen bij Den Bosch. In het spoor van Marieke Dijkstra gaat ook SCHC-assistent Wieger Wiese (op archiefbeeld, rechts) aan de slag aan de Oosterplas, waar hij de rechterhand wordt van Dijkstra. Wiese is momenteel bezig aan zijn vijfde seizoen in Bilthoven. Voordat hij Dijkstra assisteerde, vervulde hij dezelfde functie onder Michiel van der Struijk.

12 april
Bas van Zundert maakt komend seizoen deel uit van de staf van de heren van Tilburg na het vertrek van hoofdcoach Jeroen Delmée en assistent Dennis Dijkshoorn. Van Zundert is op dit moment verantwoordelijk voor de jeugdopleiding bij de huidige nummer negen in de Tulp Hoofdklasse Heren.

12 april
Dave Smolenaars wordt de nieuwe hoofdcoach van de dames van Bloemendaal. De oud-international volgt Jeroen Visser op, die na dit seizoen vertrekt. Smolenaars is nu nog actief bij de dames van Gooische in de Overgangsklasse.

5 april 2021
Jeroen Visser is aan zijn laatste seizoen bezig als coach van de dames van Bloemendaal. Ook zijn assistent, Diederik van Weel, vertrekt over vijf wedstrijden. Niet vanwege slechte resultaten, maar omdat het bestuur van de club er niet uitkwam wie volgend seizoen als hoofdcoach in de dug-out zou zitten. De commissie Tophockey besloot daarop allebei de contracten niet te verlengen.

1 april 2021
Dennis Dijkshoorn, nu assistent van Jeroen Delmée bij Tilburg, wordt volgend seizoen hoofdcoach bij de Belgische topploeg Dragons. Dijkshoorn was eerder zeven jaar lang hoofdcoach van Beerschot. Dijkshoorn is zeer verguld met zijn nieuwe job als hoofdcoach. ‘Dit is echt een geweldige stap. Dragons is een topploeg met een groot aantal internationals. Mijn opdracht voor komend seizoen is ook het halen van de play-offs’, vertelt Dijkshoorn, die een contract voor drie jaar heeft getekend.

Het vertrek van Dijkshoorn bij Tilburg houdt nauw verband met de overgang van Delmée naar de KNHB, waar hij bondscoach van de Oranje Heren wordt. Dijkshoorn: ‘Ik had nog een contract voor een jaar, maar met een clausule dat mijn contract kon worden verbroken als Jeroen zou vertrekken. Nadat Tilburg had aangegeven komend seizoen voor een andere constructie te kiezen, werd ik benaderd door Dragons.’

De Belgische topploeg staat momenteel op de derde plek in poule A van de winnaarspoule met nog volop uitzicht op het behalen van de play-offs. Bij Dragons spelen onder andere Felix Denayer, Lucas Martinez (oud-Oranje-Rood) en Nicola Della Torre (oud-Den Bosch).

26 maart 2021
Marieke Dijkstra is komend seizoen de nieuwe coach van de dames van Den Bosch. De 42-jarige coach neemt het stokje over van Raoul Ehren, die na twaalf jaar afscheid neemt aan de Oosterplas.

Dijkstra komt over van de mannen van SCHC, waar ze een aflopend contract had. De naam van Dijkstra is enigszins opvallend, nadat een dag eerder bekend werd dat ze als assistent-trainer van Jisse Waasdorp het seizoen afmaakt bij de dames van Kampong.

24 maart 2021
Jeroen Delmee (48) is de opvolger van Max Caldas als bondscoach van het Nederlands elftal Heren. De huidige coach van hoofdklasser Tilburg en de Franse nationale mannenploeg begint na de Olympische Spelen in Tokio aan zijn nieuwe klus. De KNHB maakte woensdagochtend bekend dat Delmee een contract heeft getekend tot en met de Spelen van 2024 in Parijs.

19 februari 2021
Alexander Cox is vanaf komend seizoen de nieuwe trainer van de mannen van Amsterdam. De voormalig coach van Kampong volgt Santi Freixa op, die vlak voor kerst te horen kreeg dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd omdat de gewenste resultaten uitblijven.

12 februari 2021
Raoul Ehren vertrekt na dit seizoen bij de vrouwen van Den Bosch. Hij heeft er aan de Oosterplas dan twaalf seizoenen als hoofdcoach op zitten. Ehren gaat zich volledig richten op de Belgische nationale ploeg en heeft zijn contract als bondscoach verlengd tot en met het WK in 2022 (1-17 juli), dat in Nederland en Spanje wordt georganiseerd.

23 december 2020
Santi Freixa (38) is aan zijn laatste seizoen bezig als hoofdcoach bij de mannen van Amsterdam. Het aflopende contract van de voormalig Spaans international wordt niet verlengd, omdat de gewenste resultaten vooralsnog uitblijven. Dat heeft de Hoofdklasser woensdagmiddag bekendgemaakt via de clubsite.


15 Reacties

 1. hockeyer123

  Benieuwd welke “nieuwe constructie” Tilburg heeft gekozen, wie weet worden er weer grote namen binnengehaald

  1. jarly-brown

   Sjoerd Marijne tekent bij Tilburg als opvolger Jeroen Delmee.

  2. circlestorm69

   Dat had je dus helemaal goed hockeyhansiehansie!! 👍🏻

 2. de-leermeester

  Proficiat Dennis, als oud-trainer van T.H.C. Beerschot , wens ik je veel plezier en succes bij Dragons. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend "

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Succes Santi! Ik has verwacht dat je met Caldas mee naar Spanje zou gaan (wellicht alsnog), maar dit is ook een mooie stap 🧡

 4. trijntjel

  Mooi Santi, het is je gegund!

 5. charliejanssen

  Fleur vd Kieft nieuwe trainer bij Kampong dames. Waar gaat ze aan beginnen..

  1. Boearco

   Totale leegloop idd. Maar wie weet krijgt de jeugd nu eindelijk een keer de kans.

 6. rustaaagh

  Is dit de zwaargewicht die Kampong voor ogen had om grote spelers aan te trekken?

  1. Avdd

   Fleur is een topcoach! Heel veel succes

 7. Boearco

  Zeer veel ervaring als coach.

 8. rustaaagh

  Wat heeft zij dan allemaal gecoacht?

  1. Boearco

   Was ook een grapje.

 9. aussiepie

  de knh b moet zich nog maar eens achter het oor moeten krabbelen over de benoeming van Delmee.Er lopen betere en betaalbare coaches rond.Holland is afgegaan op de OS voor de Heren wat een ieder hier ook voorspelt had maar de KNHB leest de rubrieken niet.

  1. jobe

   Wil jij nou zeggen dat Delmee onvoldoende gekwalificeerd is? Op wat gebaseerd? Zeer matige uitspraak dit.


Wat vind jij? Praat mee...