In de rubriek Oranje Franje belichten we opvallende en niet-alledaagse gebeurtenissen uit de rijke historie van de beide Oranje-teams. In deze aflevering aandacht voor een doldwaze actie van de legendarische keeper Maarten Sikking tijdens het EK 1978 in Hannover.
Maarten Sikking (1948-2009) was een van de meest kleurrijke personen in de Oranje-historie. Een buitenbeentje in de positieve zin van het woord. De keeper van HTTC, Kampong, Schaerweijde en Oranje stond niet alleen bekend om zijn spectaculaire manier van doelverdedigen, maar ook om zijn grote maatschappelijke betrokkenheid.
Sikking kwam in zijn loopbaan 128 keer uit voor Oranje en was altijd aanwezig in die interlands. Hij gold als een innovatieve keeper: hij verzon nieuwe manieren om zijn stick vast te houden, droeg als eerste lichtgewicht legguards gemaakt van bamboe en was gewoon enorm goed in het tegenhouden van ballen. Op het WK 1973 stopte hij in de finale tegen India twee strafballen om Oranje aan de eerste wereldtitel ooit te helpen.
De Higuita van het hockey
Sikking was een zelfverzekerde keeper die er niet voor terugdeinsde om ver zijn doel uit te komen. Hij was een van de eerste vliegende keeps in het hockey. Met een beetje fantasie kan je hem de hockey-voorloper van René Higuita noemen, de excentrieke doelman van het Colombiaanse voetbalelftal in de jaren tachtig en negentig.
Higuita maakte furore met zijn risicovolle dribbels op het middenveld. Dat ging vaak goed, maar soms eindigde zo’n onbezonnen actie ver van eigen doel in knullig balverlies en een pijnlijke tegentreffer, zoals tegen Kameroen op het WK 1990 in Italië.
Sikking had – met de kennis van nu – ook zo’n typisch Higuita-momentje in zijn loopbaan. Op het EK 1978 in Hannover speelt Nederland in de poulefase tegen het zwakke Wales. Oranje neemt het duel veel te licht op en grossiert in slordigheden. Bij een van de lange klappen naar voren van de Welshe defensie tast Jaap Koreman volledig mis. Sikking pikt de bal buiten zijn eigen cirkel op en krijgt een ludieke ingeving.
Vuurwerk in jubileumwedstrijd
In plaats van de bal risicoloos over de zijlijn te slaan wil de keeper de show stelen met een solo-actie. Hij speelt tegen Wales immers zijn honderdste interland en een beetje vuurwerk kan er best bij. Sikking wil de aanstormende Andy Gowman omspelen maar gaat hopeloos in de fout. De Welshman ontfutselt hem de bal en rent de cirkel in. Sikking moet in de achtervolging en kan niet anders dan Gowman neerhalen. Oranje krijgt een strafcorner tegen en die resulteert in een sensationele 1-0 voorsprong voor Wales.
Oranje kan de blunder van Sikking uiteindelijk maar gedeeltelijk repareren: de eindstand is 2-2, met veel pijn en moeite. Desastreuze gevolgen voor het verdere verloop van het toernooi heeft de uitslag niet, maar het duel zal voor altijd voortleven als Het Slippertje van Sikking.
Lees hier de eerdere afleveringen in deze rubriek
- Bierdrinkende scheidsrechters blunderen erop los
- Hockeyen in een modderlaag van tien centimeter
- Dick ‘The Flying Dutchman’ Esser vloog en blonk uit
- Hoe de FIH de Oranje Dames op gênante wijze liet juichen
- Gigantisch pak slaag op de eerste wereldreis
- Paul Litjens: van kilo’s kauwgom naar een Oranje-record
- De onwennige kennismaking met kunstgras
- Het geheime ‘gehoorapparaat’ van Ageeth Boomgaardt
- Emilie Hoogeveen: hockeymeisje verovert tv-kijkend Amerika
- Hoe de Oranje Dames historie schreven voor 60.000 fans
- Zo kwam Sophie von Weiler aan haar bijnaam ‘Maradona’
- Hoe Taco van den Honert op een hockeykamp de sleeppush bedacht
- Tegenstanders én teamgenoten waren bang voor Fieke Boekhorst
- Gerard Hylkema: van olympisch hockey tot scoren in De Kuip
- Het zeeroverspetje van Jacques Brinkman op het EK 1995
- Jaap Schulz, international zónder ooit de bal te hebben geraakt
- Sandra Le Poole zonder medeweten model voor Champions Trophy
- Hoe Eefje Piel als snelle atlete bijna de Spelen van 1948 haalde
- Aat de Roos, de vooroorlogse Jorrit Croon van Oranje
- Hoe de scorende keeper Derk Doyer een uniek record misliep
- Over de verboden ijshockeyhelm van Janneke Schopman
1 Reactie
Eelco Houwink
Maarten was zeker betrokken. Hij heeft in zijn nadagen op Java en Bali (waar hij zich vestigde en een lokale vrouw/vrindin had) allerlei sociale initiatieven gehad en pogingen ondernomen om hockey te introduceren. Uiteindelijk zjn er op sportgebied een aantal lokale sportveldjes en tennisbaantjes gekomen maar is hockey nooit aangeslagen