Hockeysport in Nederland 130 jaar geleden ‘geboren’ op Museumplein
Het is vandaag precies 130 jaar geleden dat een twaalftal spelers op het terrein achter het Rijksmuseum, het huidige Museumplein, de hockeybal aan het rollen bracht voor de eerste gerapporteerde hockeywedstrijd in Nederland. Hiermee werd de basis gelegd voor de sport die we nu beoefenen.
Op de gehavende grasmat van het Museumplein speelt een groep mannen een partijtje American Football op een door pionnen afgezet veldje. De kou, het flauwe zonnetje en het coronavirus zorgen ervoor dat het plein er deze februari-ochtend rustig bij ligt. Op hier en daar een hardloper na, zijn de mannen de enige sporters. Anderen lopen richting de huidige trekpleisters van het Museumplein: de musea. Tegenwoordig herinnert niets meer aan de rol die deze plek heeft gespeeld in de sportgeschiedenis van Nederland.
Het is eind negentiende eeuw als verschillende sporten vanuit Groot-Brittannië in ons land worden geïntroduceerd. Het terrein achter het Rijksmuseum, dat in 1885 wordt geopend, blijkt vanwege de ruimte uitermate geschikt voor sportbeoefening. Er worden paardenrennen georganiseerd en in 1886 vindt de eerste atletiekwedstrijd plaats. Zeven jaar later wint schaatser Jaap Eden, de eerste Nederlandse sportheld, de wereldtitel allround.
Pim Mulier
Een jaar eerder rolt op het terrein de hockeybal voor het eerst. Mede dankzij Pim Mulier, Nederlands bekendste sportpionier, is de sport in 1891 geïntroduceerd. In eerste instantie gaat het niet om het hockey zoals wij dat kennen, maar wordt de variant op het ijs, bandy geheten, in Nederland beoefend.
In die pioniersfase van de sport spelen twee vrienden van Mulier, Cornelis Dudok de Wit en Antoon Abspoel, een belangrijke en doorslaggevende rol. Het tweetal is bekend in de Nederlandse sportwereld, die in ontwikkeling is. Dudok de Wit organiseert in zijn villa Slangenvecht in Breukelen sportfeesten. Hij houdt zelf van zwemmen en met name van wandelen. Die laatste sport levert hem de bijnaam Kees de Tippelaar op. In 1865 loopt Dudok de Wit als eerste westerling dwars door Java. Abspoel doet aan gymnastiek en wielrennen en specialiseert zich daarna in krachtsporten. Tegen de eeuwwisseling gaat hij aan de slag als sportjournalist bij De Telegraaf en later het Algemeen Handelsblad. Collega Jan Feith omschrijft Abspoel als een ‘goedaardige reus’, die ‘de tors van een klassieke worstelaar’ bezit.
Het duo heeft plannen om een club op te richten. Het wordt uiteindelijk een combinatie van een hockey- en bandyclub. Dudok de Wit en Abspoel merken dat voor bandy oefenen op gras zijn vruchten afwerpt op het ijs en omdat de winters in Nederland steeds warmer worden en daardoor natuurijs steeds minder voorkomt, besluiten ze de mogelijkheid om hockey te beoefenen ook in de statuten van de nieuwe club op te nemen.
Oprichting Amsterdam
Op 28 januari 1892 komen 25 man bij elkaar in het American Hotel in Amsterdam voor de oprichtingsvergadering van de Amsterdamsche Hockey Club. Het is daarmee de eerste hockeyclub op het Europese vasteland. De naam wordt in de loop van het jaar veranderd in Amsterdamsche Hockey & Bandy Club, kortweg AH&BC of Amsterdam. Initiatiefnemers Dudok de Wit en Abspoel zijn de eerste voorzitter en secretaris-penningmeester.
Tien dagen later, op zondag 7 februari, komen twaalf spelers, onder wie Dudok de Wit en Abspoel, op het Museumplein bij elkaar om onderling een partijtje hockey te spelen. Amsterdam heeft als nieuwbakken club nog geen eigen accommodatie, dus rolt de bal vanaf 10.00 uur op het voetbalveld.
Naast Dudok de Wit en Abspoel staan er nog tien anderen op het veld. Zonder overdrijving kunnen zij worden aangemerkt als de founding fathers van het hockey in Nederland.
Dat het hockeyspel ook op het land een hoogst aangenaam en ambitieus spel is. Nederlandsche Sport over de eerste onderlinge wedstrijd op het Museumplen 130 jaar geleden
Hoe de onderlinge wedstrijd verloopt, weten we niet. Er is geen wedstrijdverslag. Wat we wel weten, is dat het veld niet echt geschikt was voor hockey en het op die zevende februari met een temperatuur van nog geen drie graden flink koud was. Het blad Nederlandsche Sport besteedt er in de uitgave van 13 februari twee alinea’s aan en heeft het abusievelijk over 7 januari in plaats van 7 februari. Het tijdschrift concludeert: ‘dat het hockeyspel ook op het land een hoogst aangenaam en ambitieus spel is.’
De eerste stap is gezet, maar de volgende stappen zijn aarzelend. Pas twee jaar later volgt de eerste wedstrijd tussen twee clubs. Op tweede kerstdag spelen Amsterdam en Haarlem tegen elkaar. In 1898 volgt de oprichting van de hockeybond, maar de sport neemt dertig jaar daarna pas echt een vlucht na het zilver van de Oranje Heren op de Olympische Spelen van Amsterdam.
Lees ook:
- Tackle Back: onverwachts wereldgoud en sachertorte voor Alessia Padalino
- Tackle Back: winnend debuut Oranje op internationaal podium
- Hoe de in Duitsland opgegroeide Jasper van Gerven Nederlands zaalinternational werd
- Hoe Oranje in 1987 zónder keeper bijna de Europese zaaltitel won
- WK 1982: spelbepaler Wouter Leefers kon als rechtsbuiten niet bepalend zijn
- Trainer Charles de Bock gaf dameshockey impuls die leidde tot wereldtitel
- Rondje om de aarde leverde Oranje Dames wereldtitel én erkenning op
- Waarom de Eindhovense fusie eigenlijk al veertig jaar terug begon
- EK 1995: reflexen Toxopeus bezorgen Oranje de Europese titel
- Herdenken: olympisch medaillewinnaar Emile Duson
- Den Bosch jaagt op het onwaarschijnlijke record van HGC uit 1988
- Innovatief spel bezorgde HTCC 50 jaar geleden de landstitel
- Het verhaal van Otto ter Haar, die werd ingevlogen vanuit New York
- Het mysterie van de allereerste landkampioen: Haarlem, of toch Den Haag?
- Europese zaaltitel met dank aan haarlak en Spaanse schoenenverkoper
- Groninger Studenten en de greep naar de macht in de zaal
- Zaalfinale van 1983 een spektakelstuk met 35 doelpunten
- Uit pure liefde voor zaalhockey richtte Maarten Salverda IHC Titans op
- Jo Jurrissen: legendarische keepster en spits van Oranje
- Blinde uithaal Thole maakte einde aan bijna 2,5 uur durende slijtageslag
- 1898: Haarlem verslaat Velsen in eerste bondswedstrijd
- Rein de Waal vooroorlogs boegbeeld van Oranje
- 92 jaar geleden: olympische finale belangrijke mijlpaal voor Nederland
- Ab van Grimbergen: architect eerste wereldtitel Oranje Heren
- 75 jaar Vrijheid: international Pieter Arnold Roodenburgh in het verzet
- Het jubilerende Bloemendaal en het jaar van de treble
- Dit seizoen geen kampioen, in 1942 deelden hdm en Venlo de landstitel
- Dames Were Di gingen Europa in: ‘Barcelona was voor ons een enorm avontuur’
- Potje squash om boycot Olympische Spelen van 1956 te verwerken
- Ongekend strenge winter zet in 1963 streep door competitie
- Europees brons hoogtepunt gouden zaaldecennium Groningen
- Missie niet te degraderen leidt onverwachts tot Europees zilver
- Regelwijziging pakt succesvol uit voor Oranje Dames Zaal
- Bronzen EK 2010 zet zaalhockey in Nederland op de kaart
- Hattem: klein duimpje op het veld, grootmacht in de zaal
- WK 1994: Jorritsma en Shahbaz leiden Pakistan naar laatste hoofdprijs
- Het viel allemaal goed in de EHL voor vechtmachine HGC
- Ties Kruize: ‘We hadden veel vaker de Europa Cup moeten winnen’
- Hecht collectief van Kampong kwam even de punten ophalen
- Tackle Back: de dag dat Den Bosch Dames 1 haar eerste titel won
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.